Veijo Meri: Manillaköysi

Luettu: 27.7.2009

Palaamme vaihteeksi klassikkojen pariin, ja Meren Manillaköysi epäilemättä on yksi suomalaisen kirjallisuuden peruskivistä (jää tosin miettimään, mitä se kertoo suomalaisesta kulttuurista noin yleensä että sen peruspilarit tuppaavat olemaan sotakertomukset ja niihin pohjautuvat elokuvat?).

Manillaköydessä sotamies Joose Keppilä löytää tien vierestä pitkän manillaköyden pätkän. Kotilomille lähtiessään Joosen komppaniatoverit köyttävät manillaköyden Joosen ympärille, sillä sotapoliisit rankaisevat kaikkia, joita epäillään varuskunnalta varastamisesta. Toverit vain sitovat köyden liian tiukalle ja junamatkallaan kotiin Joose alkaa muuttua pahoinvoivaksi, mutta ei voi paljastaa syytä ja saada apua kiinnijäämisen pelossa. Tämä kertomus toimii kehyksenä matkan aikana kerrotuille tarinoille sodasta ja armeijasta (vrt. Boccaccion Decamerone).

Manillaköydestä minulla oli jo jotain kokemusta ennestään, sillä eräällä käännöskurssilla pari vuotta sitten käänsimme mielenkiintoisen pätkän Manillaköydestä englanniksi (ja vaikka itse sanonkin, onnistuin siinä erinomaisesti; myös opettajani oli samaa mieltä). Vaikka kirjan kansi ja perusjuoni kuulostivatkin aika puisevilta, sisältö ei sitä ollut. En voi kuin kumartaa sille, joka on uskaltanut kritisoida melkeinpä pyhää romantisoitua sodan kuvaa, mitä meille suomalaisille tupataan syöttämään. Manillaköydessä -vaikka se sota-aikaan sijoittuukin- ei sotaa romantisoida, vaan sen todellisuus näytetään realistisena ja tämän todellisuuden kuvaus on puujalkavitsimäinen. Manillaköysi oli ehdottoman nautittavaa luettavaa ja sen tulisi ehdottomasti olla samassa asemassa Tuntemattoman sotilaan kanssa tasapuolisen sotakuvauksen saavuttamiseksi. Kuten Helsingin Sanomain kriitikko Kai Laitinen sanoi, "Se on sodan mielettömyyden peili, ja jos tuohon peiliin haluaa vilkaista, ei pidä odottaa näkevänsä mitään kiiltokuvaa." Nyt pitää ehdottomasti nähdä Manillaköyteen perustuva elokuva!

------

Manillaköysi muualla:
Helsingin Sanomat
Kiiltomato
Sallan lukupäiväkirja -blogi
100 kirjaa -blogi
Manillaköysi YLEn Elävässä arkistossa (AV)