Neil Gaiman: The Graveyard Book

Luettu: 25.7.2009
Kuvitus: Dean McKean


Etsiessäni lasten- ja nuorten osastolta Hassuja hurjia hirviöitä, silmiini osui tyrkkyhyllyllä ollut The Graveyard Book. Tuollainen kirjan nimi uppoaa minunlaiseeni pessimisti-eskapisti-goottiin kuin kuuma veitsi voihin ja kun kirjailijana on Neil Gaiman, se tarttui äkkiä mukaan.

The Graveyard Book (suom. Hautausmaan poika) kertoo, kuinka pieni lapsi haahuilee läheiselle, museokohteena toimivalle hautausmaalle kun outo mies tappaa hänen muun perheensä. Hautausmaan väki, vainajien kummitukset ja vampyyrimainen Silas sekä vieraileva Kuolema, päättävät pitää pojan suojassa ja kasvattavat hänet hautausmaalla. Poika nimetään Nobody Owensiksi, ja ennen kuin hän voi lähteä luutarhasta hänen tulee selvittää hänen perheensä kuoleman ja häntä edelleen jahtaavan oudon miehen mysteerin.

The Graveyard Book on mahtava! Lasten oikeesti! En pidä yliällön vaaleanpunaisista pitsiunelmista, jossa aina paistaa aurinko ja kaikki on lopuksi pahiksillakin hyvin. Kolmoismurhalla alkava, hautausmaalle sijoittuva lastenkirja saa tässä kontekstissa siis plussaa jo ennen varsinaista lukemista. Mutta kun ei se lukeminenkaan sitä intoa alenna. Gaiman kirjoittaa hyvin ja pidän tarinan rakenteesta: kirja on kuin useiden novellien kokoelma, kukin lukunsa oma pieni tarinansa. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja sympattavia, vaikka eivät ole täydellisiä. Ehkä juuri siksi niistä pidänkin. En ole koskaan ymmärtänyt hautausmaita karttavia ihmisiä; miksi niistä haluaisi pysyä kaukana kun ne ovat kuin rauhan saarekkeita muuten hektisessä, tulosjohteisessa maailmassa. Ja olisihan se mahtavaa kuulla ensi käden kertomus eri hautojen asukkien elämistä, ei lukea suodattettuja ja sensuroituja versioita vuosien takaisesta elämästä historian kirjoista. Pitääpä tutustua Gaimanin tuotoksiin lisää; toistaiseksi olen lukenut vain Sandman-sarjan alkuosia. En luultavasti tule ihan heti pettymään.

-----

The Graveyard Book muualla:
Turun Sanomat
Savon Sanomat/Keskisuomalainen
Risingshadow.net
Kirjavinkkariblogi

Kirjan kotisivut (englanniksi)