Outi Pakkanen: Hinnalla millä hyvänsä

Luettu: 10.6.2009

Taisin luvata antaa Pakkaselle sen toisen mahdollisuuden. Tällä kertaa valitsin kirjan aiheen, en kannen, perusteella ja näin minimoin sen mahdollisuuden, että negatiivinen reaktio johtuisi aiheen mielenkiinnottomuudesta.

Hinnalla millä hyvänsä on yhteiskunnallista kritiikkiä maineen ihannoimisesta. Päähenkilöinä on kaksi teinityttöä, jotka molemmat haaveilevat julkisuudesta. Piritta elää keskiluokkaista elämää äitinsä ja tämän avomiehen (joka on myös Pirittan opettaja ja jonka kanssa Piritta ei tule toimeen) kanssa, kun taas Pirittan bestis Hannamai (nimi muutettu itse raflaavammaksi ja huomiotaherättävämmäksi) on köyhästä perheestä eikä malta odottaa täyttääkseen 17, jolloin voisi osallistua Seiskan tähtityttö-kilpailuun. Hannamai keksii juonen, jolla lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: hän syyttää opettajaa seksuaalisesta häirinnästä, saa julkisuutta ja Piritta pääsee tyypistä eroon. Hannamai saa julkisuutensa, ei tosin ihan suunnittelemallaan tavalla, kun hänet löydetään pian syytösten esittämisen jälkeen puistosta kuolleena.

Pakkanen jatkaa Kuolema käy jatkoilla -kirjasta tutulla linjalla: yksityiskohtaista Helsingin ja ruoan kuvausta, sekä juoni jossa jonkun ennenaikainen kuolema on hieman toissijainen tapahtuma. Edellisten tylsyyskertoimesta johtuen keskityn silti juoneen. Julkisuudenkipeyden ilmiötä Pakkanen tarkastelee tavalla, joka ei olisi tullut mieleenikään: "Voiko joku oikeasti ajatella noin?!" Myös opettajan pedofiliasyytökset ja niiden vaikutus on kuvattu uskottavasti. Lopun ratkaisukin oli kivan epätraditionaalinen. Näistä seikoista huolimatta Hinnalla millä hyvänsä on vain 'ihan ok'; en saa edelleenkään valaistumista genreen. Ehkäpä jatkossa tutustun sitten mieluummin vaikka Noam Chomskyn samannimiseen kirjaan kuin jatkan Pakkas-linjalla.

-----

Hinnalla millä hyvänsä muuallla:
Helsingin Sanomat
Kouvolan Dekkaripäivät
Lukupaikka-blogi
Nadjan kirjasto -blogi
Aamunkajon lukukokemukset -blogi
Outi Pakkasen haastattelu NONO-blogissa