Rosa Meriläinen: Puheet ovat tekoja

Luettu: 11.5.2009

Yhteiskunta-aktiivisuuskärpäsen puremana päädyin kirjasto Yhteiskunta-osastolle ja löysin sieltä kansalaisvaikuttamisen helmen, Puheet ovat tekoja.

Kyseessä on Rosa Meriläisen tamperelaispoliitikon kirjoittama politiikan epävirallinen oppikirja kokemuksistaan kansanedustajana ja Satu Hassin erityisavustajana. Puheet ovat tekoja koostuu Meriläisen henkilökohtaisesta taipaleesta Suomen eduskuntaan kansanedustajaksi, hänen siellä pitämistään puheista sekä politiikan -ja erityisesti eduskunnan politiikan- käytännön toiminnasta.

Puheet ovat tekoja julkaisu sattui juuri eduskuntavaalien kynnykselle, ja sitä pidettiinkin vaalikirjana, vaikka Meriläinen ei ollutkaan koko geimeissä ehdolla. Kuten Meriläinen itse Vihreän langan haastattelussa (9/06) sanoo, kirjasen "merkittävyys ei vähene siitä, että en asetu ehdolle näissä vaaleissa. Se on eräänlainen toimintakertomus jossa kerron maailman epäkohdista ja aikaansaannoksistani eduskunnassa.” Itse pidän teoksen minä-keskeisyyden puutteesta, siitä että Meriläinen ei ollut eduskunnassa ajamassa vain tiettyjen ryhmien etua, vaan pikemminkin koko maapallon ja ihmisväestön etua pitkällä tähtäimellä (lue: vaalikauden ylittävä aika). Tällaista äänestäjiä nuoleskelematonta kirjallisuutta Suomen politiikasta ei kovin usein tule vastaan. Tätä(kin) lisää!