Satu Hassi: Tukka hattuhyllyllä

Luettu: 22.7.2009

Eurovaalien yhteydessä tuli tutustuttua ehdokkaiden kirjalliseen uraan tarkemmin. Vihreiden Satu Hassin päiväkirjamuistelma rintasyövän toteamisesta, hoitamisesta ja sen kanssa elämisestä on rintasyövän yleisyydestä huolimatta suomalaisessa kirjallisuudessa aika pitkälti ainoa laatuaan, siksi juuri se.

Tukka hattuhyllyllä kertoo siis päiväkirjamuodossa vuoden jakson Satu Hassin, silloisen ympäristöministerin, elämästä. Elokuussa 2000, kesken hallituksen budjettiriihen, Hassi saa kuulla rinnassaan olevan pahanlaatuinen syöpäkasvain, joka tulisi leikata kiireesti pois. Kirja päättyy kesään 2001, jolloin Vihreät lähtivät hallituksesta eduskunnan ydinvoimapäätöksen takia (Olkiluoto 3 kahdeksan vuotta myöhemmin: Säteilyturvakeskus ei ole voinut hyväksyä rakennuksen jatkumista, sillä rakenteissa on vakavia ongelmia). Tällä välillä Hassi hoitaa epäilyistä huolimatta työnsä ympäristöministerinä, kaataa kylmää vettä suomalaisen median niskaan, tappelee syöpähoitojen sivuvaikutuksia vastaan sekä informoi lukijaa rintasyövästä ja sitä ympäröivistä olettamuksista ja yksinkertaistuksista.

Kirjasta jäi aika ristiriitaiset tuntemukset. Toisin kuin odotin rintasyöpä itsessään ei ollut kirjan pääosassa, vaan enemmänkin punainen lanka olisi "ministeri jolla on rintasyöpä". Ministerihommien ja hoitojen lomassa on monet sivut kuvausta mökkireissuista ja ruokakarkeloista (yksityiskohtaisten kuvausten lisäksi takaosasta löytyy reseptejä...). Jälkimmäisen olisi voinut hyvin mielestäni jättää pois ja tiivistää jäljelle jääneet mökkeilyt, sillä se lähinnä hidasti kokonaisuutta. Ministerin arjen kuvaus, politiikan todellisuuden kuvaus ja ihminen-poliitikko-median riistaa -yhdistelmän kuvauksen tärkeyttä en voi painottaa tarpeeksi, sillä en ole toistaiseksi aiemmin törmännyt poliitikon rehellisesti kirjoittamaan kirjaan; vaalikirjoista saanee jonkin verran arkikuvausta mutta samalla hukkuu korviaan myöten itsekehuun. Siis Tukka hattuhyllyllä lyhyesti: rintasyöpä, ministeriys- ja asiapolitiikkakuvauksesta suuri plussa, mökkikuvauksista pitkä miinus. Kirja on kuitenkin niin tärkeä, ettei tästä tule plusmiinusnollaa, vaan pikemminkin iso plussa, jonka yksi sakara on laho.

-----

Tukka hattuhyllyllä muualla:
Helsingin Sanomat