Umayya Abu-Hanna: Sinut

Luettu: 21.4.2009

Se, mistä Sinut poimin, on vaihteeksi täysi mysteeri. Veikkaisin jonkun pahaa-aavistamattoman lukublogia, mutta toisaalta koska Abu-Hanna oli keväällä euroehdokkaana, saattaa olla että törmäsin hänen kirjalliseen tuotantoonsa jonkun lehtijutun kautta. Tyhjästä en sitä kuitenkaan taikonut: muistan, että jutussa mainittiin Abu-Hannan edellisen teoksen kielellinen kömpelyys ja sen parantuminen Sinuissa, joten... no, päädytään lukublogiin. Lisätään viite myöhemmin, jos muisti palautuu. (No juu, INAhduksestahan tämä...).

Sinut kertoo Abu-Hannan, nominaalikristityn israelilaisen arabiperheen ('vähemmistö' ovat selvästi Abu-Hannalle tuttu käsite; tätä aihetta käsittelee kuulemma Abu-Hannan esikoinen, Nurinkurin) kasvatille, joka menee naimisiin suomalaismiehen kanssa 1980-luvulla ja muuttaa Suomeen. Abu-Hanna kuvaa sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja erityisesti suomen kieleen ja kulttuuriin, ja lopulta oman paikkansa löytämistä karun pohjoisen kansan seasta.

Vaikka kokonaisuus toimii ja on Inaa lainatakseni "aikamoinen startti" maahanmuuttajakirjallisuuden genreen (josta ainut toinen esimerkki, joka tulee mieleen, on Roman Schatz), se ehkä jätti kuitenkin minut hieman kylmäksi. Toisaalta Sinujen "kylmä" on huomattavasti lämpimämpi kuin keskimäärin, joten olkoon. Kaikkein nautittavinta Sinuissa on ehdottomasti Abu-Hannan leikki suomen kielen kanssa: kielen kautta ilmenevän oudon suomalaisen logiikan ihmettelyä, suomen kielen taipumista arabinkielisen puhujan suussa, suomen kieliopin outoudet. Näin kielitieteilijän näkövinkkelistä tämä on Sinut-kirjan paras anti. Toki kirjaa voi myös tarkastella painottaen yhteiskuntaa (Abu-Hannan kohtaama rasismi niin Suomessa kuin ulkomailla on välillä aika karua luettavaa) eikä se antaisi yhtään sen vähempää. Eniten saisi varmaankin irti nämä kaksi yhdistämällä ja niiden lasien kautta tarkastelemalla Lähi-idän aina ajankohtaista kriisiä.

Odotan mielenkiinnolla, miten maahanmuuttajien kirjallisuus Suomessa kehittyy. Riman alhaisuudesta ei ainakaan voi syyttää.

-----

Sinut muualla:
Etelä-Suomen Sanomat
Saima Amatullah's hut -blogi