Luettu: 27.7.2009
Alkuperäinen nimi: La Classe de Neige
Käännös: Kristina Haataja
Emmanuel Carrèren Valhe oli sen verran mielenkiintoinen tuttavuus, että hain kirjastosta toisen suomennetun teoksen, tällä kertaa fiktiivisen kirjan Huviretki painajaisiin, jota myös kehuttiin Koko lailla kirjallisesti -blogissa samaan aikaan Valheen kanssa.
Huviretki painajaisiin kertoo tarinan arviolta 9- tai 10-vuotiaasta arasta pojasta, Nicolasista, joka lähtee hiihtoleirikouluun muun luokkansa kanssa. Nicolas on ollut elämänsä ylisuojeltu ja se kostautuu, kun hänen pitäisi olla kaksi viikkoa omillaan. Arka ja estynyt poika saa tuta lasten julmuuden ja yrittää kompensoida sitä tekemällä mitä tahansa päästäkseen luokan kovimman pojan suosioon. Tilaisuus tähän tarjoutuu, kun lähitienoilta katoaa suurinpiirtein luokan lasten ikäinen poika.
Tarinaa kerrotaan Nicolasin näkökulmasta, pojan ymmärryksen tasolla. Se tekee kerronnasta hieman utuista, sillä pojalla ei ole tarvittavia konsepteja eräiden asioiden käsittelemiseksi. Toisaalta juuri tällainen kerrontatapa tekee Huviretkestä niin kammottavan ja ahdistavan. Asioita ei ladota faktamaisesti (aikuis)lukijan eteen, vaan sitä alkaa tuntea itsensä pieneksi lapseksi jonka elämää leimaa pelko ja epävarmuus. Lisäksi Nicolasia ympyröi hiljaisuus; lapselle ei kerrota totuutta vaan joko sen siistitty versio (kuten esimerkiksi Suomen lasten Raamatussa) tai valehdellaan kokonaan. Juuri hiljaisuus, taipumus valehteluun kun ei osata käsitellä vaikeita asioita, on mielestäni yksi pahimmista kokemuksistani lapsena -ja aikuisena. Vaikkei Huviretkeä periaatteessa kai saisi verrata Valheeseen niiden erilaisten lähtökohtien ja tyylillisen erilaisuuden takia, sanon nyt kuitenkin että Huviretki painajaisiin toimi itselleni paremmin. Olinhan itsekin lapsena arka ja estynyt, enkä voi tosissani väittää päässeeni siitä vieläkään.
Huviretki painajaisiin -romaanista on myös tehty elokuva vuonna 2002; mikäli se joskus tulee vastaan, pitää muistaa katsoa se. Epäilen, että sama ahdistuneisuus pystytään säilyttämään audiovisuaalisessa versiossa, mutta annetaan sille silti mahdollisuus.
-----
Huviretki painajaisiin muualla:
Helsingin Sanomat
Koko lailla kirjallisesti -blogi
Kertomus jatkuu -blogi