Kari Hotakainen: Ihmisen osa

Luettu: 13.9.2009

Hotakaisen Ihmisen osa on Lukupiirissä syyskuun kirjana.

Ihmisen osa alkaa, kun kaunokirjallisuutta arvostamaton ("aivan selviä valheita") 80-vuotias nainen myy aihetta kaipaavalle kirjailijalle elämänsä 7000 eurolla. Nainen, Salme Malmikunnas, ei tahdo elämästään kaunokirjallisuutta: hän kertoo elämänsä totuudella, joka riittää eikä kaipaa höysteeksi kirjailijan valheita ja satuja. Salmen tarina avaa maailman ruohonjuuritason nyky-Suomeen ja kuvaa ihmisen monet osat ja roolit: myyjä, antaja, neuvottelija, matkija, sadunkertoja, puhuja, luovuttaja, anastaja... Näiden roolien keskellä ihmisen osa on yrittää selviytyä.

Minun on tunnustettava jotain. En ymmärrä Hotakaisen huumoria. Juoksuhaudantietä lukiessakaan ei naurattanut, silti sekä sitä että Ihmisen osaa kuvataan "syvän humoristiseksi". Mikä tässä nyt mättää? Ja tämähän ei tarkoita nyt alkuunkaan sitä, ettenkö Hotakaisen teksteistä pitäisi. Pidän toki; Hotakainen kirjoittaa -anteeksi anglismin käyttö- matter-of-factly, vaikka aihe olisi kuinka rankka. Siksi Hotakaista olikin niin mukava lukea: arvotukset eivät peittäneet alleen sitä olennaista, ihmisten omia ajatuksia ja tuntemuksia, toiveita ja pelkoja, sekä pakkomielteitä. Ja näitähän ihmisillä riittää.

Hotakaisella on tästä maailmanajasta monia osuvia oivalluksia. Näistä itselleni tärkeimpien joukkoon päätyi ajatus siitä, että syntyperäisistä suomalaisista on nopeasti muuttuvassa maailmassa tullut henkisiä maahanmuuttajia. Ihmisen osan suurin anti on kuitenkin Hotakaisen kyky luoda täydellisen uskottavia henkilöhahmoja, jotka rikkovat stereotypioita. Hahmot tekevät asioita, jotka eivät olisi koskaan käyneetkään mielessäni ilman tätä kirjaa. "Miten joku voikin ajatella noin?", tai "Ai noinkin voi tehdä...?" Kirjassa huomaa, miten eri tavoin yhden, itselle yksiselitteisen asian voikin nähdä. Helsingin Sanomien Antti Majander sanoi sen osuvasti: "Siksi olisi hyvä edes yrittää nähdä myös toisin." Tämä on kaunokirjallisuuden tehtävä, arvon kylterit, ja siksi on humanisteja.

-----

Ihmisen osa muualla:
Helsingin Sanomat
Savon Sanomat
Uusi Suomi
Lukupiiri
INAhdus-blogi
Tuhat elämää -blogi
Tillman-blogi

Kari Hotakaisen haastattelu Aamun kirjassa (video)
Ihmisen osan kotisivut