Kirjallisen maailmanvalloituksen taustalla on tajuaminen siitä, miten rajoittunutta lukemiseni oikeastaan on. Keskitys on lähinnä USA-Britannia-Skandinavia -akselilla, joukossa muutama -ja vain muutama- poikkeus. Joten kun näin Lumikilla Kaunokirjallisen maailmanvalloituksen työn alla (tosin Lumikin kartta on paljon hienompi; yritin samaa mutta tekniikka ei suostunut yhteistyöhön), päätin kartoittaa oman lukemiseni geografisesti ja totesin edellä mainitun painotusongelman.
Otin työn alle oman maailmanvalloitukseni. Oma valloitukseni ei keskity tosin kaunokirjallisuuteen, vaikka se epäilemättä tuleekin olemaan yleisin muoto. Luen mukaan myös elämänkerrat, sillä joistain maista tulee olemaan hankala saada mitään käsiin (esim. Pohjois-Korea). Niin kauan kun kirjan on kirjoittanut maan kansalainen, saadaan kuvaa sen maan kulttuurista ja suhtautumisesta asioihin. Elämänkerrat heijastavat tätä. Lisäpainotuksena on taipumukseni lukea lähinnä naisten kirjoittamia tekstejä, joten naiskirjailijoita tulee luultavasti olemaan edustettuna useampi.
Alla yhdistettynä sekä pre-blogisella aikakaudella että blogin olemassaolon aikana valloitetut maat kirjailijoineen:
Brasilia - Paulo Coelho (Veronika haluaa kuolla; pre-blogi)
Chile - Isabel Allende (Rouva Fortunan tytär; pre-blogi)
Egypti - Nawal el Saadawi
Etelä-Afrikka - Nadine Gordimer
Irlanti- Roddy Doyle (The Snapper; pre-blogi)
Iso-Britannia - Val McDermid
Italia - Italo Calvino
Japani - Junichiro Tanizaki
Kanada - Margaret Atwood
Norja - Anne Holt
Portugali - José Saramago
Ranska - Simone de Beauvoir
Ruotsi - Erik Wahlström
Suomi - Leena Krohn
Ukraina - Andrei Kurkov
Yhdysvallat - Toni Morrison
Tästä tilanteesta lähtee valloitukseni. Maailmanvalloitukseni päivätään alkaneeksi 2.9.2009. Edistyminen kirjataan tunnisteella Maailmanvalloitus, ja sen jakautumista havannoidaan etusivun alaosassa olevalla yksinkertaisella kartalla.