Ayaan Hirsi Ali: The Caged Virgin - An Emancipation Proclamation for Women and Islam

Luettu: 13.12.2009
Alkuperäinen nimi: De Maagdenkooi
Käännös: Jane Brown


Palaamme pitkästä aikaa takaisin feminismin nykyklassikoiden pariin.

The Caged Virgin - An Emancipation Proclamation for Women and Islam (suom. Neitsythäkki: Islam, nainen ja fundamentalismi) on somalialaissyntyisen hollantilaisaktivistin esseekokoelma islamin kipeästi kaipaamista uudistuksista, musliminaisten ongelmista ja heidän tärkeästä roolistaan näissä uudistuksissa, sekä tarkkaa analyysia islamista ja maahanmuuttajamuslimeista. Lisäksi kirja on osin biografinenkin, sillä monet teksteistä käsittelevät nimenomaan Hirsi Alin elämää ja kokemuksia, erityisesti dokumenttiohjaaja Theo van Goghin murhan jälkeen.

Koko ajan kirjaa lukiessa koin valaistumisen lekaniskun toisensa jälkeen: "Näinhän se on, miten en ole koskaan kuullut tästä aiemmin?!" Ayaan Hirsi Ali aloittaa siitä, miksi juuri muslimit ovat ongelmallisin maahanmuuttajaryhmä ja osoittaa, miten islamin rakenne on tähän syynä. Uskonto on hyvin olennainen osa muslimien elämää ja se dominoi elämän jokaista aspektia; tämä dominointi perustuu pelolle ja rangaistukselle. Tämä on saanut aikaan sen, että muslimien kulttuuri rakentuu tälle samalle hierarkiselle ajattelulle, mikä ei todellakaan sovi länsimaiseen kulttuuriin. Toinen ongelma on meillekin tutun ensimmäisen käskyn valta. Muslimeille moraalin, lain ja ohjeiden ainut lähde on Muhammad; islamia ei saa missään nimessä kritisoida koskaan, joten minkäänlaista sisäistä muutosta ei islamissa ole koskaan tapahtunut toisin kuin esimerkiksi kristinuskossa. Lisäksi länsimaisten filosofien ajatusten reflektointi on jumalan pettämistä ja sitä kautta koko yhteisön (eli kaikkien muslimien, heimon, klaanin) ja perheen häpäisemistä. Tästä päästäänkin jouhevasti kolmanteen myrkkypesäkkeeseen: häpeän, kunnian ja rangaistusten paine, joka pohjautuu kokonaan seksuaalisuuteen, erityisesti naisten seksuaalisuuteen. Hirsi Ali pureutuu näihin aiheisiin seuraavissa luvuissa tarkemmin, selvittää miksi islam on edelleen sama kuin 600-luvulla ja peräänkuuluttaa tervettä kyseenalaistamista kaikille alueille, myös uskontoon. Lisäksi Hirsi Ali tutustuu muslimimaahanmuuttajien ongelmiin Alankomaissa ja osoittaa, miksi nämä ovat selitettävissä islamin rakenteella; Hirsi Ali käy läpi myös neljä integroimisen mallia, joista parhaiten toimivaa sosiokulttuurista mallia ei vain käytetä. Monet luvuista pureutuvat myös musliminaisten kokemaan väkivaltaan.

Kirjan keskeisin sanoma on meidän länsimaisten asenne muslimeja kohtaan. Sen sijaan, että tekisimme sen mitä kaikkien muiden kohdalla tekisimme eli kritisoisimme avoimesti tiettyjä ongelmia, teemme karhunpalveluksen käärimällä muslimit pumpuliin. Kuten joku sen on joskus hyvin kiteyttänyt "demokratiassa ei ole oikeutta olla loukkaantumatta", sillä demokratia perustuu konfliktille, erilaisten ajattelutapojen yhdessä elämiseen. Ikävä kyllä länsimaiset johtajat jatkavat muslimien paapomista eikä heille kehity toleranssia eri mielipiteille, eli demokratialle! Tämä näkyi erittäin hyvin Jyllands-Postenin kuvakohussa (kyseessä ei itse asiassa ollut pilakuva; lieneekö kyseessä freudilainen lipsahdus paapomisasenteesta...), kun Muhammadin kuvien julkaisu sai aikaan helvetillisen kohun muslimien joukossa. Sen sijaan, että muslimeille olisi yksinkertaisesti huomautettu, että "tämä kuuluu demokratiaan, nielkää se", monien maiden poliittiset johtajat päätyivät pyytelemään anteeksi muslimeilta ja muslimimailta. Tämä on niin raivostuttavaa! Saman asenteen takia koulukiusattu joutuu vaihtamaan koulua, ei kiusaaja; siksi kotiväkivaltaa kokenut joutuu muuttamaan pois, ei hakkaaja; sen takia raiskattuja syyllistetään, aivan kuin rikos olisi heidän syytään. Samalla metodilla muuten käännetään sokea silmä muslimiperheissä tapahtuvalle insestille, väkivallalle, raiskauksille ja jopa murhille. Sokea ymmärtäminen on kaikkein pahinta rasismia.

Lisäksi jään miettimään, miten Hirsi Alia uhanneet muslimit ovatkin niin kuuroja: he käyttäytyvät juuri sillä tavalla, mitä Hirsi Ali kritisoi ja pyrkii muuttamaan, sillä se ei sovi länsimaiseen yhteiskuntaan. Eivätkä ainoastaan muslimit; monet länsimaisetkaan eivät ole tajunneet kirjan jujua -vaikka sitä ei enää yhtään selvemmin voi sanoa- ja jatkavat samaan malliin, puolustellen Hirsi Alin henkeä uhkaavia muslimeja sanoen kuinka tämä on heidän kulttuuriaan. Alussa mainittu dokumenttiohjaaja Theo van Gogh'han murhattiin vuonna 2004, kun hänen ja Hirsi Alin yhteistyössä syntynyt islamkriittinen lyhytelokuva Submission (suom. alistuminen) esitettiin Alankomaissa. Nykyään Hirsi Ali joutuu olemaan vuorokauden ympäri henkivartijoiden seurassa, sillä juuri ne ihmiset, joiden elämää hän haluaa parantaa, haluavat tappaa hänet.

On varsin kuvaavaa, että suomennoksen kustantaja Otavalta jäi "teknisen virheen" vuoksi kaikkein provosoivin kohta kirjasta painamatta; sama kohta, jolle Hirsi Ali ei antanut hyväksyntää sensuroida kirjasta. Lisäksi Otava jätti suomentajan nimen pois "turvallisuussyistä", niin kuin on käynyt kaikissa muissakin maissa. (Helsingin Sanomat 2005) Lisäksi Otava mainosti kirjaa kuvaten sitä sanoin "kriittinen pamfletti, joka ravistelee pohtimaan kulttuurien kohtaamisen ongelmia mutta ei esitä totuutta muslimeista". Mistä lähtien kustantaja ottaa kantaa sisältöön muutoin kuin päättämällä julkaistaanko joku kirja vai ei? Tätä kritisoi myös Vapaa-ajattelijoiden liitto. Niin. Miksiköhän muutokselle molemmissa leireissä on kipeä tarve?

Tietenkään The Caged Virgin ei ole täydellinen. Hirsi Ali yleistää, kärjistää ja keskittyy näkökulmaansa sopivaan ainekseen. En kuitenkaan pidä tätä suurenakaan ongelmana, sillä osaan ajatella myös itse, enkä kokonaan häikäistyä Hirsi Alin älykkyydestä ja häränsilmään osuvista iskuista. Kirjan varsinaninen punainen lanka on liian tärkeä tällaiseen hiustenhalkomiseen.

Loppuun vielä kiteytettynä Ayaan Hirsi Alin keskeisimmät pointit:
* Uskonnolla ja/tai kulttuurilla ei oikeuteta ihmisoikeusrikkomuskia, sillä ihmisoikeudet ovat demokratian koko perusta!
* Demokratiassa ei ole oikeutta olla loukkaantumatta!
* Kaikkia ihmisiä tulee kohdella samoin perustein niin positiivisesti kuin negatiivisestikin, myös muslimeja!
* Kenenkään ei tulisi joutua olemaan hiljaa vain siksi, että kritisoitavat pystyvät vastaamaan kritiikkiin vain väkivallalla!
* Islamin uudistuminen lepää länsimaissa asuvien muslimien käsissä, joten heitä tulisi rohkaista muutokseen; loppujen lopuksi koko Euroopan kohtalo riippuu tästä!

LUKEKAA TÄMÄ TÄRKEÄ KIRJA; JOS EI ITSENNE, NIIN TULEVIEN EUROOPPALAISTEN TAKIA!

-----

The Caged Virgin muualla:
Helsingin Sanomat
Agricola -historiaverkko
Meten Luetut -blogi
Jussi K. Niemelän blogi
Kattona taivas -blogi
Lukupaikka-blogi

-----

Kirjallinen maailmanvalloitus: Somalia

Ei kommentteja: