Kaisa Ikola & Minna Kulmala: Hullu luokka

Luettu: 2.12.2009

Jostain aivopoimujen kätköistä pulpahti eräs ilta pintaan teiniajan klassikkokirjat, Hullu luokka -sarja. En edelleenkään tiedä, miksi tämä yhtäkkiä tuli mieleen, kun en ole näitä kirjoja pitkään aikaan edes ajatellut, mutta ihan mielenkiinnolla tallustin kirjastoon lasten ja nuorten osastolle. Valkkasin mukaan lopulta kaksi Hullu luokka -kirjaa: sarjan ensimmäisen osa (lyhyt opus, mutta kannen kasarimeiniki sai hymyilemään) ja sarjan myöhempi osa Hullu luokka ja salaiset kansiot (ollaan siis päästy ysärimeininkiin!).

Hullu luokka on siis samannimisen sarjan ensimmäinen osa. Yläasteelle 8B-luokalle tulee uusi oppilas, Juha Loiva, joka saa aikaan melkoista sekamelskaa. Luokassa on "Tapauksia", joista kirja keskittyy erään tyttöporukan (Anna, Emilia ja Miina) elämään. Sivussa vilahtavat eräät muut luokkalaiset ja eräät opettajat. Mitään varsinaista juonta kirjassa ei ole, se kuvaa pikemminkin yhtä ei-niin-erityistä ajanjaksoa luokan elämässä.

Niin... olihan tämä mielenkiintoista ja sai nauramaankin parissa kohtaa. Yleisesti ottaen teksti ei kuitenkaan ole järin realistista; kuinka moni opettaja oikeasti purkaa sydänhuoliaan oppilaiden kanssa? Ja kuka oikeasti puhuu kirjan dialogin tavoin? Selittynee ainakin sillä, että Ikola oli julkaisun aikaan 16-vuotias, ei silloin vielä kauhean syvällistä tekstiä tule tuotettua. Jäin kaipaamaan kaikkia kasariviittauksia, bändejä ja elokuvia ja sellaista. Toki kannessa jollain on Cindy Lauper-lainen hanska kädessään, mutta silti! Alun ja lopun päiväkirjakatsaus oli muuten mielenkiintoinen; toisaalta sitä kirjoitetaan minä muodossa kertoen sinulle (= päiväkirjalle), toisaalta aihe- ja sanavalinnoilla ilmaistaan vielä mahdollisen kolmannenkin lukijan olemassaolo. Loppujen lopuksi kirja oli kuitenkin ihan hauska ja kiva keskeytys muun lukemani kirjallisuuden keskellä. Jatkamme siis Salaisten kansioiden parissa, joka onkin sitten Ikolan yksin kirjoittama.

P.S. Loiva perkele! Kun se yrittää suudella Annaa pakolla ja Anna mottaa sitä painavalla kirjalaukulla, Loiva jää miettimään miten tämän kostaisi. KOSTAISI! On se nyt perkele!