Aakkoshaaste

Koska edellisissä haasteissa ei olisi muuten tarpeeksi tekemistä, niin lisään listaan vielä yhden haasteen: aakkoshaasteen. Tästä kiitän Marjista, jolta tuli ensimmäinen kipinä, ja Auringonpalvoja86:sta, joka löi viimeisen naulan arkkuun. Saadaan kirjahyllyä käytyä läpi ja nostettua esiin mahdollisesti erittäinkin hyviä, mutta melko tuntemattomia kirjoja. Miksi muuten me kirjahullut ostetaan kirjoja hyllyyn, muttei lueta niitä? Tuleeko hyviä kirjoja vastaan niin monelta suunnalta, että blogeista tai satunnaisista poiminnoista ei-niin-pysyvitä suosituksista tulee vain luettua enemmän, kun ajattelee että pysyväthän ne kirjat siellä hyllyssä odottamassa parempaa aikaa...

Joka tapauksessa, säännöt ovat siis seuraavat. Kirjat valitaan kirjailijan sukunimen perusteella ja lukeminen tapahtuu aakkosjärjestyksessä. On erittäin suositeltavaa pitäytyä oman kirjahyllyn lukemattomiin tai pitkän aikaa sitten luettuihin kirjoihin. Mikäli käy niin, ettei johonkin kirjaimeen ole kirjahyllystä mitään, saa mennä kirjaston puolelle. Varaan kuitenkin itselleni erään poikkeuksen sääntöihin; käyn juuri post-koloniaalisen kirjallisuuden kurssia, joten mikäli päätän tehdä esseeni joistain alla mainituista kirjoista, aakkosjärjestys saa kenkää. Muissa tapauksissa pyrin pitämään kiinni aakkosjärjestyksestä.

Tunnisteeni haastelle on ABC ja haastelätkän lisään sivuun seurantaa (mutta ei kilpailua!) helpottamaan. Oma listani näyttää kirjahyllyni tunnin tutkailun jälkeen seuraavalta ja puuttuvat kirjaimet etsin aikanaan kirjastosta.

Aidoo, Ama Ata: No Sweetness Here
Butler, Judith: Undoing Gender (APUA!; juu ei...)
Barker, Dan: Godless
Cortazár, Julio: Ruutuhyppelyä
Dafydd, Fflur: Twenty Thousand Saints
Ensler, Eve: Necessary Targets
Fry, Stephen: The Liar
Grace, Patricia: The Sky People
Hall, Radclyffe: The Well of Loneliness
Isomäki, Risto: Sarasvatin hiekkaa
Joyce, James: Dubliners
Kontula, Anna: Punainen eksodus
LeGuin, Ursula K: Left Hand of Darkness
Mankell, Henning: Innan frosten
Niemi, Mikael: Nahkakolo
Orwell, George: Nineteen Eighty-Four
Pitman, Joanna: Blondit
Q
Russell, Bertrand: Why I Am Not a Christian
Sagan, Carl: Cosmos
Tolkien, J.R.R: The Children of Húrin
Uusikylä, Kari: Hyvä, paha opettaja
Vera, Yvonne: Butterfly Burning
Waters, Sarah: The Night Watch
X
Y
Z
Å
Ä
Ö

-----

Lisäksi ilmoitusluontoinen asia. Julistan Kielletyn haasteen päättyneeksi, koska innostukseni siihen tuntuu olevan lähennä teoreettinen. Lisäksi kaikki lukemista kirjoista ovat pannassa jossain päin maailmaa (esim. Pohjois-Koreasssa ja Turkmenistanissa kaikki ulkomainen kirjallisuus jyrkästi kielletty), joten antaa olla. Deletoin haasteen gadget-lätkän sivusta, mutta jätän tunnisteet paikoilleen.

Alla lopullinen tulokseni, eli hurjat neljätoista kirjaa, joista suurin osa luettu ennen haastetta (...).

George Orwell: Animal Farm (pre-blogi)
Nadine Gordimer: Burgher's Daughter (pre-blogi)
Susan Kuronen: Pääministerin morsian
Richard Dawkins: The God Delusion
J.K. Rowling: The Harry Potter Series
Toni Morrison: The Bluest Eye
Voltaire: Candide
Anne Frank: The Diary of a Young Girl (pre-blogi)
J.D. Salinger: The Catcher in the Rye
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Ken Kesey: One Flew over the Cuckoo's Nest
Alice Walker: The Color Purple
Margaret Atwood: The Handmaid's Tale
William Golding: The Lord of the Flies (pre-blogi)

3 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Oho, sulla on jo aakkoskirjalistakin! Minä olen päättänyt vasta ensimmäisen kirjailijan (Aho), mutta teos on valitsematta, b-kirjaimesta ei ole vielä tietoa. Pian kuitenkin aloitan, heti Uuni-urakan jälkeen... Ja huomaan kyllä, että mieli karkaa usein kirjahyllyyn ja ilahdun, kun muistan, mitä siellä on vielä lukematta tai mitä voin lukea haasteen ansiosta uudestaan. Ihan kun en muuten voisi, mutta kun niitä kirjoja tulee tosiaan niin helposti vain haalittua lisää sen sijaan että lukisi vanhoja...

Kielletystä haasteesta tuli mieleen, että Nicolas Karolidesilla on nopealukuinen, ehkä aika ylimalkainen mutta ok silti, kirja 100 Banned Books. Tunnetko?

Hreathemus kirjoitti...

Otan kaikki haasteet vastaan innolla (toteuttaminen onkin sitten toinen asia) ja kyllähän sitä omaa kirjahyllyä on kiva tutkailla muutenkin. Jotenkin sitä ei tule luettua niitä tarpeeksi usein vaan tulee tosiaan haalittua lisää...

Tunnen, se on itse asiassa hyllyssä. Löysin sen joskus aikoja sitten kirjakaupan alehyllystä. Kovin USA-keskeinen, mutta toisaalta jos haluaa etsiä kiellettyjä kirjoja niin USAstahan niitä löytyy; monet ovat niin älyttömän herkkänahkaista porukkaa! Pitäisi joskus kysyä niiltä, missä heidän mielestään menee raja, sillä jos alkaa sensuroimaan niin ennen pitkää voi sensuroida jotakuinkin kaiken mistä valtaapitävät ei pidä á la Pohjois-Korea. Outoa porukkaa..

Jenni kirjoitti...

Sama täällä haasteiden suhteen. Nyt olen vielä itse esitellyt niitä blogissani ja kaikki, mitä silti olen saanut aikaiseksi, on lukea 100 s. Uunia ja ostaa Odysseus. Mutta onneksi millään haasteella ei ole aikarajaa... eikä edes onnistumispakkoa, vaikka ainakin U:n ja O:n suhteen haluankin onnistua.

Hmmm. Kuten sanoin, 100 Banned Books ei ole aivan super. Minullakaan ei olisi sitä, ellei se olisi tullut vastaan juuri alennusmyynnissä. Mutta ok silti, ellei muuta niin luettelona ja nopeana hakuteoksena.