Mary Shelley: Frankenstein - The Graphic Novel

Luettu: 27.2.2010

Joskus teininä tulin lukeneeksi Mary Shelleyn Frankensteinin kirjana. Kirja tuli jatkuvasti esille eräällä kirjallisuuskurssilla ja totesin, etten muista kirjasta juuri mitään kaikkien tunteman perusasetelman lisäksi saatika että minulla olisi kirjasta ollut jokin validi mielipide. Joten, luettuani viime syksynä Jane Eyren graafinen romaani -version, päätin verestää muistiani Frankensteinista sen graafinen romaani -versiolla.

Frankenteinin graafinen versio mukailee alkuperäistarinaa hyvin pitkälti, sillä kyseessä on Original text -versio (vrt. Plain text ja quick text, joissa tekstiä on muokattu nykyenglannimmaksi ja simppelimmäksi). 1800-luvulla elää varsin kunnianhimoinen nuori mies, joka päättää keksiä elämän perimmäisen liekin ja rakentaa vainajien osista yli-ihmisen (tosin, jos tyyppi kootaan vainajien osista, niin millä logiikalla siitä saadaan kaksi kertaa ihmisen kokoinen ilman suurennusta?), jonka hän sitten eräänä synkkänä, myrskyisenä yönä herättää henkiin. Tohtori Frankenstein tekee kuitenkin sillä sekunnilla 180 asteen mielenmuutoksen: lääketieteellisen ihmeen sijasta hän näkee inhottavan, luonnottoman luomuksen ja pakenee "hirviötään" karkuun. Frankenstein yrittää elää tekonsa kanssa ja toivoa hirviön katoavan, kunnes saa kuulla sukulaistensa ja ystäviensä kuolevan järjestään. Alkaa hiiri ja kissa -leikki, jonka aikana sekä Frankenstein että luomuksensa yrittävät päästä konsensukseen jatkon suhteen, jossa vaakakupissa on usean elämä -molempiin suuntiin.

Olikin hyvä päätös lukea kirja uudelleen, sillä en muistanut alkuastelman lisäksi juuri muuta. Pakko myöntää, etten pitänyt henkilöhahmoista juuri ollenkaan. Tohtori on täysin selkärangaton ja vastuuta pakoileva, ja käyttäytyy kuin pikkulapsi, joka ei vain tajua ettei voi samaan aikaa säästää kakkua ja syödä sitä. Hirviö puolestaan on edes asteen verran realistisempi (oi, ironiaa...). Hänen tabula rasa -kokemuksensa antaa kuvan rakkautta ja hyväksyntää kaipaavasta olennosta, jonka kostonhimo saa yliotteen ja siinä sivussa kaikki logiikka saa kenkää. Kaikkein mielenkiintoisinta kirjassa on sen kerrosteisuus. Kirjahan on periaatteessa kirjeromaani; sisar A saa kirjeitä veljeltään, kapteeni B:ltä, joka kirjoittaa kaiken mitä kuulee tohtori Frankenteinilta (C), joka ajoittain kuvaa kuulemaansa hirviöltään (D), joka ajoittain siteeraa vielä viidennen lähteen omaa tarinaa. Kielitieteilijän kannalta Frankensteinin hirviön kielen oppiminen lähentelee suuruudenhulluutta, mutta toisaalta hän pystyy myös juoksemaan todella lujaa ja hänellä on uskomattomat fyysiset voimat, joten kaipa hänellä voi sitten olla yli-inhimmilliset aivotkin.

En voi pitää itse tarinaa järin vakuuttavana kauhuna, mutta ahdistusta kirja kyllä aiheuttaa. Tarinaa lukiessa kun ei oikein tiedä, kenen puolella olisin. Toisaalta Frankenstein on oletettavasti tarinan hyvis, mutta hän on luonteeltaan niin ailahtelevainen ja sekava ja selkärangaton mies (sana lausutaan ylitsevuotavalla, alentavalla äänellä). Hirviö puolestaan on sääliä keräävä olento, joka heitetään vastentahtoisesti äärimmäiseen yksinäisyyteen ja joka yrittää tehdä parhaansa siinä selviytyäkseen, etsiäkseen kaipaamaansa rakkautta ja hyväksyntää. Toisaalta hänen logiikkansa on moraalisesti kestämätön, vaikkakin ymmärrettävä: hän tappaa tohtorin perhettä ja ystäviä kostoksi, haluaa tohtorin tuntevan sitä samaa voimattomuutta, yksinäisyyttä ja kostoa kuin hänkin. Jaa-a.. taidanpa loppujen lopuksi kallistua hirviön puolelle, vaikken tätä kyseistä kostomentaliteettia hyväksykään.

Kirjan graafinen puoli on varsin vaikuttava, samoin kansi. Se tukee itse tekstiä erinomaisesti ja kuvittaja Declan Shalvey on onnistunut tuomaan kirjan goottilaisen tunnelman uskottavasti kirjan sivuille. Nautintohan tätä on katsella. Koska en muista alkuperäisestä lukukokemuksestani juuri mitään, en osaa sanoa onko graafinen versio alkuperäisromaania parempi, mutta ainakin se on sivistävä. Erityisplussaa tulee kirjan lopussa oleva Mary Shelleyn biografia sekä johdatus siihen, miten graafisia romaaneja tehdään.

-----

Frankenstein muualla:
Grovel.org.uk
Sci-fi-online.com

Ei kommentteja: