Charlotte Brontë: Jane Eyre - The Graphic Novel

Luettu: 17.11.2009
Piirtäjä(t): John M. Burns

Luin Charlotte Brontën alkuperäisteoksen joskus viime vuoden aikana. Sen vaikutus minuun ei ollut läheskään niin lähtemätön kuin eräiden muiden puheista ja teksteistä olisi voinut odottaa. En kuitenkaan ole valmis antamaan periksi ihan näin helposti, joten kun kuulin että eräs amerikkalaiskustantamo (Classical Comics) tekee klassikkoteoksista graafisia versioita, vieläpä kolme eri tasoista versiota eritasoisille lukijoille, pitihän se sitten saada käsiini. Lukemani versio on käyttänyt tekstissä alkuperäistekstiä, siinä missä kahdessa muussa versiossa tätä tekstiä on lyhennetty ja helpotettu.

Jane Eyre (suom. Kotiopettajattaren romaani), siltä varalta että teos on jollekin tuntematon, kertoo orpona kasvaneesta nuoresta naisesta, joka lähtee Thornhillin kartanoon kotiopettajattareksi pienelle ranskalaistytölle. Jane rakastuu ennen pitkää Thornhillin omistajaan, Mr. Rochesteriin, mutta joutuu käymään läpi monta mielentilaa ja paikkaa ja henkilöitä ennen kuin pääsee tämän kanssa vihdoin yhteen.

Vaikutelmani Jane Eyren graafisesta versiosta ovat hieman ristiriitaiset. Toisaalta se on aivan mahtava, toisaalta siinä on tiettyjä puutteita. Pidin suunnattomasti siitä, että teos, jonka lukemiseen itselläni meni kuukausia, on luettavissa näin parissa päivässä. Toisaalta tekstin valikoiminen poistettaviin osiin ja mukaan otettaviin osiin on tehnyt juonesta hieman hataran. Otetaan esimerkiksi vaikka Janen ensikosketus Berthaan: Jane herää keskellä yötä, kuulee naurua, menee huoneensa ovelle ja löytää sen takaa kynttilän telineessään. Seuraavassa freimissä Jane onkin heittämässä vettä Rochesterin tulessa olevalle sängylle huutaen tätä heräämään. Teksti saattaa vaikuttaa hieman epämääräiseltä alkuperäistekstiä lukemattomalle, kun tapahtumat hyppivät näin. Toisaalta Classical Comics toivoo saavansa lukijoitaan lukemaan myös alkuperäisteoksen antamalla siihen eräänlaisen tönäyksen omalla graafisella versiollaan, joten kenties hyppely selittyy osittain ainakin tällä.

Painotan kuitenkin näitä hyppelyjä mieluummin kirjan luettavuutta, sillä itselleni eräät aspektit tulivat esiin paljon selvemmin kuin alkuperäistä lukiessani; tokihan tämä on odotettavissa kun kuukausien selailu muuttuu parin päivän intensiiviseksi lukemiseksi, mutta se oli silti yllättävää. Tämän lukukokemuksen jälkeen osaan arvostaa Brontën luomusta enemmän nimenomaan feministisestä näkökulmasta. Ehkäpä joku päivä luen Jane Eyren kirjana uudelleen pitäen tämän positiivisen kokemuksen mielessäni. Saatanpa jopa pitää siitä.

-----

Jane Eyre - The Graphic Novel muualla:
Sallan lukupäiväkirja -blogi