Bill Willingham: Fables 4 - March of the Wooden Soldiers & Fables 5 - The Mean Seasons

Luettu: 11.5.2010
Kuvitus (4): Mark Buckingham, Craig Hamilton, Steve Leialoha & P. Craig Russell
Kuvitus (5): Mark Buckingham, Steve Leialoha, Tony Atkins & Jimmy Palmiotti


Fables-saaga jatkuu.

March of the Wooden Soldiers jatkaa Fablesin kehystarinaa. Satuhahmot asuvat maanpaossa omista valtakunnistaan, kun mystinen pahis Adversary otti kunkin valtakunnan väkivalloin haltuunsa. Osa faabeleista pääsi karkuun tavisten maailmaan taikaporttien kautta ennen kuin nekin suljetiin. Tuhansiin vuosiin kukaan ei ole tullut porteista läpi, mutta nyt yhtäkkiä Fabletownin "kaupungintalon" aulaan saapuu uusi hahmo. Kaikki eivät kuitenkaan ota hahmon kertomusta selviämisestään yskimättä: Bigby päätyy tutkimaan hahmon tarinaa syvemmältä. Koko satuhahmojen yhteisö saa tuta Adversaryn vihan tavisten maailmassa, kun Adversaryn kätyrit yrittävät valloittaa faabeleiden viimeisen turvapaikan.

The Mean Seasons jatkaa yhteen nivoutuneiden novellien traditiota. Yksi valottaa Bigby Wolfin taustoja. Satuhahmothan ovat jotakuinkin ikinuoria kuolemattomia, joten he ovat ehtineet olla osa tavisten historiaa pidemmän aikaa. Iso Paha Susi toimi luontonsa mukaisesti liittymällä sotajoukkoihin natseja vastaan toisessa maailmansodassa. Toinen kertoo Fabletownin valitun pormestarin, sheriffin ja varapormestarin tutustumisesta byrokratian monimutkaiseen maailmaan. Lumikin synnytys käynnistyy ja vanhempiensa oudon sukuhistorian takia kukaan ei oikein tiedä, mitä tai kuka vatsassa on viimeiset yhdeksän kuukautta asustellut. Lapsukaisten ei-ihmismäisen ulkonäön takia Lumikki muuttaa Farmille ja lasten isoisä Pohjoistuuli saapuu yllätysvisiitille juuri, kun Fabletownia ravistelee outojen kuolemien sarja.

Sarjan nelososa oli niin mielenkiintoinen, että piti heti lukea seuraavakin perään. Kuten luvattu, Fabletownin tarina muuttuu joka osalta hieman monimutkaisemmaksi. Lisäksi satuhahmojen taviselämän lainalaisuuksiin tutustuminen on todella mielenkiintoinen matka, sillä kaikkea ei kerrota heti. Strategia on hyvin samantyyppinen Potter-kirjoissa, joissa sekä Harryn että lukijan tietoisuus taikamaailman omituisuuksista lisääntyy tilanteen mukaan. Vaikka March of the Wooden Soldiers onkin tarinaltaan synkkä, tiettyä makaaberiakin huumoria ei voi ohittaa nauramatta katketakseen. Kaikkein huvittavinta on ehkä Adversaryn tiedusteluagentit, jotka näyttävät Matrix-elokuvista repäistyiltä mutta ovat nimeltään.. noh, varsin mielenkiintoinen veto Willinghamiltä. Suosikkihahmoni Pinokkion letkautukset saavat myös nauruhermot kutkuttamaan, mutta pojan/miehen/lelun/whatever kohtalo on kovin surullinen.

Viidennessä osassa Bigbyn isyyspaniikki on niin klassinen, ettei mitään rajaa.. "Have a cigar." Bigbyä käy sääliksi niin suunnattomasti, kun selviää että Lumikki pienokaisineen joutuu muuttamaan Farmille, jonne Bigbyllä on ikuinen porttikielto. Lisäksi Fabletownin hallintojohdon muutos on monille liikaa ja useampikin hahmo lähtee omille teilleen. Jäljelle jääneiden hahmojen kehitystä on kuitenkin ilo seurata. Käy ilmi, että maanpaossa ei ole vain satujen hyviksiä, vaan mukana oli myös pahiksia kuten Frau Totenkinder (ihastuttava nimi, kertakaikkiaan...). Kaunottaren ja hirviön Hirviö todistaa olevansa kiiltokuvapoikaa järkevämpi, ja Fly (Sammakkoprinssi) siirtyy yhä enemmän satunnaisesti ilmestyvästä kaupungintalon talkkarista moniulotteisemmaksi hahmoksi. Lisäksi eräs tavis huomio Fabletownin tapahtumia aivan liian innokkaasti: kolmososan toisintoa on näkyvissä. En näe sarjalle latistumisen merkkejä ihan lähiaikoina.

The cruel, hot summer
Led into the long, hard fall,
Becoming a dark, killing winter,
Until spring replenished us all. (s. 166)
-----

March of the Wooden Soldiers muualla:
Bibliofreakblog (englanniksi)
Fyrefly's Book Blog (englanniksi)

The Mean Seasons muualla:
Helium - Elton Gahr (englanniksi)
Helium - Amelia Hill (englanniksi)
Jenny's Books blog (englanniksi)

Ei kommentteja: