Yasmina Khadra: Attentaatti

Luettu: 10.5.2010
Alkuperäinen nimi: L'attentat
Käännös: Lotta Toivanen

Pienen pieni kimmoke oli herättänyt hänen sisällään uinuvan pedon. Milloin se kimmoke oli tullut? -- Yksi uusi väkivallanteko televisiossa, jokin väärinkäytös kadulla, ohimenne heitetty loukkaus, mitättömän pieni asia voi ajaa ihmisen peruuttamattomaan tekoon silloin, kun sisuksia kalvaa viha... (s. 77)

Khadran teos Kabulin pääskyset tuli vastaan useammassakin kirjablogissa viime vuoden aikana ja kirjailijan nimi jäi pyörimään mieleen. Varsinaisen kimmokkeen kirjastoreissulle antoi kuitenkin erään professorini suositus Khadran kirjoille, nimenomaan Attentaatille.

Attentaatti kuvaa kuinka arabitaustaisen israelilaiskirurgin, Amin Ja'farin, elämä murtuu, kun hän saa kuulla normaalia elämää viettäneen vaimon tehneen 14 henkeä ja useita loukkaantuneita vaatineen itsemurhaiskun tekijä. Amin, joka on kuvitellut vaimonsa olleen onnellinen, joutuu kohtaamaan oman vaimonsa toisen minän, jota värittävät sanat "pyhä sota", "isänmaa", "attentaatti", "kuolema" ja "marttyyri". Amin vaeltaa Tel Avivin kodistaan Betlehemin fundamentalistimoskeijaan ja Palestiinan terroristisoluun etsien epätoivoisena syytä vaimonsa kaksoiselämälle keskellä israelilaisten ja palestiinalaisten sotatannerta.

Attentaatti on ilmeisesti toinen osa niin sanotussa terroristitrilogiassa. Olisi ehkä ollut järkevämpää pitäytyä perinteisessä, aritmeettisessa järjestyksessä, mutta minkäs teet. Jäljellä olevat kaksi osaa on kuitenkin luettava, sillä Khadran teksti on vahvaa. Kirjaa lukiessa ahdisti suunnattomasti, aivan kuin kaikki vaikuttamismahdollisuuteni oman elämäni suhteen olisivat kadonneet kasvottomien ja nimettömien varjojen käsiin. Toisaalta Attentaatti lietsoi vihaa: vihaa sodan molempia osapuolia kohtaa, vihaa niitä kohtaan jotka kurkku käheänä huutavat kunniaa ja kostavat vihollisen edellisen verisen koston vielä verisemmällä teolla, vihaa jopa niitä kohtaan jotka ovat niin typeriä ja voimattomia lampaita että ryhtyvät itsemurhapommittajiksi hurmoksellisesti saarnaavien imaamien ja sheikkien sijaan. All it takes for evil to triumph is for good people to do nothing. Mutta entä jos mitään ei ole tehtävissä?

-----

Attentaatti muualla:
Savon Sanomat
Kiiltomato.net
Kirjavinkit.fi
Hannu Marttilan blogi

-----

Kirjallinen maailmanvalloitus: Algeria

Ei kommentteja: