Gareth Roberts: Luolamies Lontoossa

Luettu: 6.6.2010
Alkuperäinen nimi: Only Human
Käännös: Lotta Toivanen


Kädet ylös te, jotka ette ole koskaan kuulleet Doctor Whosta. Hmm... on se niin väärin, että brittiläinen scifiklassikko Doctor Who ei ole Suomessa sen suositumpi!

Selvitetäänpäs hieman taustoja (lisäinfoa DW:n omalta wiki-sivustolta). Doctor Who eli arkisemmin Tohtori on avaruusolio. Hän on 900-vuotias ajanherra kaukaiselta planeetalta, joka asukkaineen tuhoutui kauan sitten sodassa toista alienirotua vastaan. Sodan ainut henkiinjäänyt ja lajinsa ainut eustaja on Tohtori. Tohtorilla on aikakone nimeltä Tardis ja hän matkaa ympäri galakseja ja aikakausia milloin yksin, milloin meidän Maalaisten kanssa. Koska ihmisrodulla on ikävä taipumus olla ahne ja sadistinen, Tohtorin seikkailut pitävät usein sisällään pelastaa ihmiset itseltään tai muilta. Niin tälläkin kertaa, sillä Lontooseen toden totta ilmestyy keskelle 2000-luvun yökerhoa neandertalilainen ihminen. Tardis huomaa aika-paikka -jatkumossa särön ja kiidättää Tohtorin matkakumppaneineen Lontooseen, jossa heidän tulee selvittää, miten ja miksi teknologiselta kehitykseltään olematon neandertalilainen voi matkata ajassa. He päätyvät kivikaudelle pelastamaan ihmiskunnan olemassaolon... heiltä itseltään, taas kerran.

Doctor Who on niin mahtava! Myönnettäköön, että pidän kirjaa enemmän itse televisiosarjasta, mutta kyllä Luolamies Lontoossakin muistuttaa, mikä tässä konseptissa kiehtoo. Tai sinne päin: aivan tarkalleen en osaa sanoa, mikä tässä viehättää, mutta lopputulos on kuitenkin sama. Se ei kuitenkaan vetoa pessimistisyyteeni ihmisyyden suhteen vaikka ihmiset yksiä kusipäitä tuntuvatkin olevan (Tohtorin usko ihmisyyteen on täysin käsittämätöntä, katsokaa vaikka neljännen kauden jakso "Midnight"). Ehkä kyseessä on suomalaisten ja brittien yhteinen kuiva, sarkastinen huumorintaju. Ja kukapa ei olisi aikamatkailusta haaveillut... :)

Jos Tohtori nyt materialisoituisi keskelle kämppääni Tardisilla (voin jo kuvitella, miten pari villakoiraa saisivat kyytiä) ja pyytäisi minua yhden matkan ajaksi mukaansa mihin tahansa, minne haluaisin mennä? Haluaisinko selvittää jonkin historian hämäriin jääneen tapahtuman: kuka JFK:n todella ampui? Haluaisinko sittenkin tavata jonkin henkilön: Shakespearen, Sapfon, Simone de Beauvoir'n? Vai ottaisimmeko kurssin kohti tulevaisuutta: selviääkö ihmisrotu todella kaikesta aiheuttamastaan paskasta hengissä vai kuolemmeko juomaveden puutteen aiheuttaman kolmannen maailmansodan ydintalvessa? Vai haluaisinko matkustaa jonnekin maailman äärin, jonkin vieraan oliorodun planeetalle? Vierailisinko kenties nuoren Jack Harknessin luona... ;)

Suosittelen sarjaan tutustumista kaikille! Doctor Who -kirjat on luokiteltu nuorten kirjoiksi, mutta niistä on paljon iloa aikuisillekin (ja tietysti aikuisille, jotka ovat kosketuksissa sisäiseen lapseensa). Jos ei mitään muuta, niin käykää katsomassa löytyisikö paikalliskirjastostanne Suomessa joku vuosi sitten esitettyä DW:n ensimmäistä kautta.

The Doctor... check! Tardis... check! Sonic screwdriver... check! GO!

-----

Luolamies Lontoossa muualla:
RisingShadow.net

2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Täytyy sanoa että en ole koskaan pitänyt DW:stä millään tasolla. YLE taisi näyttää sitä DW:n modernia TV-versiota jonniin aikaa, jonkun osan näin ja oli se aika shaibea. Kai tämä jotenkin scifi-osastoon mahtuu..Tulee mieleen se 60-70 -luvulla tullut Safiiri ja Teräs (tjsp.) ..fok saik. Briteissä tämä DW taitaa olla aika suosittu.


Nimim.

-Artsi "HC-insinööriscifin ystävä"

Hreathemus kirjoitti...

Juu, Briteissä erittäin suosittu, jossa mun Tardis-paitaa ei kukaan täysjärkinen miettisi. Taitaapa olla brittikulttuurin klassikko ja virstanpylväskin... Yritän kovasti ymmärtää, miten DW:stä ei voi pitää; no, ilmeisesti voi, olet siitä elävä esimerkki. :) Ja YLE 2 tosiaan näytti joku vuosi sitten DW:n uusimpia seikkailuja, joskin jättivät sen sitten ensimmäiseen kauteen... *epämääräistä mutinaa*

Täytyy tunnustaa, ettei mulla ole harmainta aavistusta mikä Safiiri ja teräs on... suunta Googleen. Mitä, mitä?! Sehän on Doctor Whon kopio ja typerä sellainen! Eieieieiei.... Onneksi Tohtori kestää aikaa, toisin kuin halvat kopiot!

Ai miten niin otan asian henkilökohtaisesti?