Dan Ariely: Predictably Irrational

Luettu: 20.7.2010

Mollaan silloin tällöin paikallisen Suomalaisen englanninkielisten kirjojen valikoimaa. Toisinaan sieltä löytyy kuitenkin yllättävän mielenkiintoisia kirjoja, joista en ole koskaan kuullutkaan (ja jotka EIVÄT kuulu kategorioihin "Hömppää" ja "Pokkarit joista on juuri valmistunut Hollywood-leffa"... tai molempiin yhtäaikaa). Tämä on vieläpä tietokirja eikä fiktiota!

Predictably Irrational - The Hidden Forces that Shape Our Decisions (ei suomennettu; taas yksi kirja, joka pitäisi suomentaa!) haastaa perinteisen talousajattelun. Siinä missä tavallisesti oletetaan ihmisten käyttäytyvän täysin rationaalisesti ja omaa etuaan tavoitellen, Dan Arielyn edustama käyttäytymiseen nojautuva taloustiede (emonomics on varsin osuva englanninnos tieteenalalle), joka tutkii miten ihmiset todella käyttäytyvät. Predictably Irrational kuvaa, miten tunteet, odotukset ja mielikuvat muuttavat valinnat täysin epäjärjellisiksi, mutta sitäkin enemmän ennustettaviksi. Kirja kertoo, miksi kallis särkylääke parantaa päänsäryn paremmin ja nopeammin kuin halpa; miksi kaikki ihmiset todella valehtelevat (House on oikeassa!); miksi kaikki on suhteellista; miten omistus muuttaa suhdetta omistettavaan; ja miksi se hyvännäköinen kaverisi todella haluaa juuri sinut mukaasi yökerhoihin.

Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja! Ariely ei ainoastaan kirjoita hyvin, vaan kirjasta oppii todella paljon uutta niin maailmasta, taloudesta kuin itsestäänkin. Lisäksi jokainen luku keskittyy johonkin tiettyyn aspektiin ja sitä höystetään mielenkiintoisin esimerkein ja tarinoin kokeista, joilla Ariely kollegoineen on asian selvittänyt; kirjan rakenteessakaan ei siis ole valittamista. Itse asiassa.. minulla ei ole mitään valittamista! Luin kaiken lisäksi kirjan uudistetun version, jossa oli kaksi uutta lukua mukana, joista toisessa analysoidaan finanssikriisiämme ja tarjotaan sille jopa ratkaisuja! Varsin kunnianhimoista, etten sanoisi. Koska en voi valittaa mistään, tyydyn liputtamaa kirjan suomentamisen puolesta. Sainpas vieläpä lisäpuhtia kauppatieteiden opiskeluun, sillä se tuntuu olevan kovin perinteisen ajattelun linjalla. Uudella ajattelutavalla on hyvä jatkaa!Tässä linkki ylläolevaan sivustoon, mikäli tuo ei toimi, ja tässä toinen linkki samaan puheeseen suomenkielisellä tekstityksellä. Vilkaise myös Arielyn kotisivuja.

-----

Predictably Irrational muualla:
The New York Times (englanniksi)
Kirjavinkit.fi

-----

Kirjallinen maailmanvalloitus: Israel

Ei kommentteja: