Kevin Dwyer & Juré Fiorillo: True Stories of Law & Order: Special Victims Unit

Luettu: 23.7.2010

Kova laki: Erikoisyksikön innoittamana luin alkuperäissarjaan perustuneen kirjan SVU-sisaruksen.

True Stories of Law & Order: Special Victims Unit seuraa edeltäjänsä kaavaa. Lukuja on 25, joista jokaisessa käsitellään jokin tosirikos, joka on toiminut innoittajana jollekin Kova laki: Erikoisyksikön jaksoista. Niille, joille kyseinen sarja on tuntematon, mainittakoon että perinteisestä murhayksiköstä sen erottaa erikoistuminen seksuaalirikoksiin. Mukana on viimeisen sadan vuoden aikana USA:ssa tapahtuneita tapauksia, muun muassa David Koresh Daavidin oksineen, BTK, Aileen Wuornos sekä (yksi monista) Kuoleman enkeli Charles Cullen. Tässä kohtaa tekisi mieli huomauttaa ihmisten loputtomasta kyvystä alentaa, kiduttaa ja tuottaa sekä fyysistä että psyykistä mielipahaa lajitovereilleen, mutta antaa olla. Toistoa, toistoa...

Kirjaa lukiessa tulee huomattua erään mielenkiintoisen seikan: tyypillisen suomalaisen tietomäärän USA:n lakiasioista vs. tyypillisen suomalaisen tietomäärän Suomen lakiasioista. Muistan joskus lukeneeni artikkelia, joissa poliisit valittelivat amerikkalaissarjojen vaikutuksen suomalaisiin; he vaativat etsintälupia, lain mukaista yhtä puhelua ja oikeustapausten odotetaan olevan samanlaista todellista debattia kuin sarjoissa kuvataan. Itse asiassa kirjassa olevat tietoiskut vahvistavat tätä ennestään, vaikka epäilemättä kohdeyleisö on nimenomaan Amerikan Yhdysvaltojen kansalaiset.

Kirjoittajat ovat pysyneet samoina, joten tekstissä ei ollut odotettavissa muutoksia. True Stories on edelleen outo sekoitus iltalööppien skandaalihakuisia, tunteisiin vetoavia sanakäänteitä ja neutraalia, dokumentaarista selostusta joiden seassa on ripaus analyysintapaista. Jotenkin tuntuu, että kirjoittajat eivät ole oikein osanneet päättää, minkä näkökulman näistä ottaisivat. Henkilökohtaisesti lukisin mieluiten analyysiin keskittyvää tekstiä kuin pelkkää tapahtumien kuvausta lööppikielellä. Taidanpa siirtyä itse TV-sarjan pariin, siellä kun tapahtumat eivät ole niin mustavalkoisia kuin kirjoittajat ne kuvaavat. Ymmärrän tilanpuutteen, mutta määrä harvemmin korvaa laatua.

-----

True Stories of Law & Order: SVU muualla:
-

Ei kommentteja: