Torey Hayden: Silent Boy

Luettu: 24.8.2010
Julkaistu aiemmin nimellä "Murphy's Boy"

Hieman vaihtelua Sookien seikkailuihin. Jossain blogissa tuli vastaan jonkin toisen Haydenin lukenut henkilö ja vetäisinpä toiseksi viimeisen Haydenin kirjapinosta, jota laitan eteenpäin jahka saan sitä kaiken muun ohella madallettua.

Silent Boy (suom. Häkkipoika) jatkaa lapsipsykologi-erityisopettaja Torey Haydenin tuotannon enemmistöä eli tositapahtumiin perustuvaa kerrontaa. Kirjassa Hayden on ottanut lomaa opetuksesta ja toimessaan psykologina hän saa käsiinsä Häkkipojan tapauksen: 15-vuotias poika Kevin, joka viettää kaiken aikansa pöytien alla tuolin jaloista tekemiensä kaltereiden takana. Vankilaa vahvistaa se, ettei Kevin ei puhu sanaakaan ja pelkää jotakuinkin kaikkea mahdollista. Toreyn tehtävänä on saada Kevin puhumaan, mutta hän jääkin auttamaan Keviniä myös muilla elämän osa-alueilla.


Haydeniä lukiessa jää aina miettimään samaa asiaa: miten voi olla, ettei vanhemmuuteen vaadita virallista lupaa, niin kuin vaikka auton ajamiseen? Se, miten paljon pahaa ja huonoja valintoja vanhemmat voivat tehdä, kuinka monessa kohtaa yhteiskunta voi lapsen pettää... Huoh. Pakko tosin tunnustaa, että pidän Haydenin koulukuvauksista paljon enemmän. Vaikka tässäkin kirjassa on kyllä useampikin tavalla tai toisella rikkinäinen lapsi, se ei ole ihan yhtä yhtenäistä kuin vaikkapa Toisten lapset. Silent Boy on muuten ensimmäinen Hayden, jonka olen lukenut englanniksi. Jotenkin olen ajatellut, että kieli on kovin teknistä, vaikka eihän se tietenkään ole. Jäljelle jää siis vielä yksi Hayden: englanniksi ja koulumaailmaan sijoittuva Just Another Kid.

Post scriptum: Takakannen sisäsivulla (sama kuin tuossa yllä täältä) on kuva Haydenistä, ainut jonka olen tähän mennessä nähnyt. Hän on juuri sen näköinen kuin kuvittelinkin. :)

-----

Silent Boy muualla:
Humisevalla harjulla -blogi
Lukupäiväkirja-blogi
Lukupaikka-blogi
Moiran lukuloki -blogi

Ei kommentteja: