Anne Holt: Vereen kirjoitettu

Luettu: 27.9.2010
Alkuperäinen nimi: Salige er de som tørster
Käännös: Katriina Savolainen


Yli kolme vuotta sitten käteeni jäi CityMarketin pokkarialesta kaksi Anne Holtia. Melkein kolme vuotta luin ensimmäisen osan neutraalein tuntemuksin. Koska kirjoituspöydän kulmalla oleva kirjapinoni (luettava ja annettava eteenpäin -pino) ei ota huvetakseen, päätin napata toisen, edellistä lyhyemmän Holtin luettavaksi englanninkielisen kirjallisuuden välipalaksi.

Vereen kirjoitettu on Hanne Wilhelmsen -sarjan kakkososa. Ylikonstaapeli Wilhelmsenin jo ennestään tanakka juttupino saa lisätäytettä eräs kesäinen lauantaiyö, kun Oslon laitamilta löytyy reippaalla kädellä verellä koristeltu varasto. Homma hankaloituu, kun lauantai-iltoisin Hanne alkaa saamaan toistuvia puhelinsoittoja kollegoiltaan: taas yksi verikekkeri löytynyt paikasta X. Kaiken lisäksi Hannea ja muuta rikosyksikköä kalvaa erään opiskelijan kotona tapahtunut raiskaus, joka ei jätä niin uhria kuin uhrin isääkään rauhaan. Samaan aikaan paine kattilassa alkaa kasvaa yli äyräiden, kun Hannen periaate yksityiselämän salaamisesta työpaikalla alkaa tunkea hänen ja Cecilien väliin.

Mahtavaa olla väärässä! Edellisosan tekijän pihtaaminen jäi kaivelemaan pahasti, mutta onneksi Holt on vaihtanut tekniikkaa ainakin tämän kirjan ajaksi. Pidän suunnattomasti tästä tyylistä, jota kutsun Val McDermidin mukaan McDermid-efektiksi. Todennäköisesti sillä on jokin ihan muu nimi, mutta McDermidin kirjoissa olen siihen ensi kerran tutustunut. Käytännössä tämä on siis sitä, että varsinaisen "objektiivisen" tarinankerronnan ohessa on rikoksentekijän ajatuksia. Tätä lisää!

Toinen plussa tulee paradoksaalisesti Hannen yksityiselämän nostamisesta valokeilaan. Sokean jumalattaren kohdallahan laskin positiiviseksi sen, ettei Hannen yksityiselämää ruodita sen tarkemmin, sillä tokihan lesboudesta voisi saada sopivan tirkistelynhaluista tekstiä aikaiseksi. Onneksi siihen ei sorruta tälläkään kertaa, vaan Hannen ja Cecilien yhteiselämä hiipii mukaan Hannen salailun takia. Ehkäpä Vereen kirjoitettu avaa perusheterojen maailmaa esimerkiksi Pride-kulkueiden tarpeelle; miten heterojen ihmissuhdetilitys töissä on ihan normaalia, mutta HLBT-kansan kohdalla se on "naamalle tunkemista" ja miten homouden paljastaminen voi aiheuttaa epäsuoraa työpaikkakiusausta ja syrjimistä (nimim. Kokemusta on). Saapa nähdä, miten Holt on kehittänyt tätä teemaa jatkossa.

Wilhelmsen-sarjassa on kolmantena osana teos nimeltä Paholaisen kuolema, ja lisäksi on vielä viisi muuta osaa. Taidanpa hiippailla ensi viikolla kirjastoon.

-----

Vereen kirjoitettu muualla:
Aamunkajon lukukokemukset -blogi
Lukupaikka-blogi

2 kommenttia:

lasikuningatar kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
lasikuningatar kirjoitti...

Innostava blogi, muistin monta kirjaa, jotka on ollut tarkoitus lukea ja sain lisäksi vielä uusia lukulistalle :)