Saganin ja tieteen tribuutti!

Edesmenneen astronomi-kirjailija Carl Saganin syntymäpäivä oli 9.11 (hän olisi täyttänyt 76 vuotta tänä vuonna). Tämän ihan oikeasti viisaan ihmisen ajatusten kunniaksi päätin napsia kirjahyllystä mielestäni olennaisimmat tieteen teokset ja jakaa ne täällä kaikille. Lopussa on vielä Symphony of Science -projektin kappale 'Poetry of Reality', jossa mukaan on sämplätty puhetta sekä Carl Saganilta että Richard Dawkinsilta.*)

Minulle henkilökohtaisesti Sagan oli siltani fysiikkaan. En muista ollenkaan milloin hänestä kuulin tai mitä kautta, mutta heti kun tutustuin hänen Wikipedia-artikkeliinsa ja hänen puheitaan kaivoin Youtubesta, olin haltioitunut: "Kuinka joku voikin olla samaan aikaan noin viisas ja osaa silti selittää asiat yksinkertaisesti ja inspiroivasti!" Ensimmäinen Sagan, jonka luin oli Billion & Billions. Kirja on eri teemojen kokoelma, joista jokainen oli minulle tärkeä: ympäristönsuojelu, etiikka, matematiikka, fysiikka... Billion & Billions on yksi niistä kirjoista, jota suosittelen ihan kaikkien luettavaksi. Kun populaarikirjallisuuden kurssilla oli tehtävä lukea kurssin aikana jokin valitsemani scifin genren kirja, oli minulle täysin selvää, että se kirja olisi Saganin fiktiivinen Contact, kirja jolla on edelleen oma paikkansa juuri minun tietoisuudessani.* Dawkins, Richard: The Greatest Show on Earth - The Evidence for Evolution
* Diamond, Jared: Guns, Germs and Steel; 3rd Chimpanzee; Collapse
* Hawking, Stephen: The Brief History of Time
* Sagan, Carl: Billions & Billions - Thought at the Brink of Millenium
* Sagan, Carl: Demon-haunted World - Science as a Candle in the Dark
* Singh, Simon: Big Bang - The Origin of the Universe*) Mukana on myös Michael Shermer, Jacob Bronowski, Neil deGrasse Tyson, Jill Tarter, Lawrence Krauss, Richard Feynman, Brian Greene, Stephen Hawking, Carolyn Porco ja PZ Myers. =)

3 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Saganin Contact on yksi parhaimpia, Zemeckiksen elokuvakaan ei ole mikään huono vaikka siinä on joku kompromissiloppu. Onneksi youtubessa löytyy myös paljon Carl Sagan -materiaalia, itse jaksan aina pysähtyä aina välillä tylsän kiireisen IT-työpäivän aikana Carl Saganin videoon missä Sagan selittää Draken kaavan koostumusta. Tämä lennättää mukavasti ajatukset ihan toisaalle.

Hreathemus kirjoitti...

Niinpä. Cosmosta en oikein löydä mistään kuin hajanaisina pätkinä, mutta onneksi Sagan oli aktiivinen kuvattava. :) Contactin leffaversion näin joskus pre-Sagan aikaani enkä ole saanut sitä käsiini mistään. Sen rannan kuitenkin muistan, ja räjähdyksen, ja Fosterin sateliittilautasella keskellä aavikkoa. Etsintä jatkuu.

Youtube on kyllä todella toimiva paikka. Ainahan sieltä videoita deletoidaan väärien liputusten ja tekijänoikeusjuttujen takia, mutta ilman sitä ainakin minulta puuttuisi paljon. Miten muuten voisin katsoa niitä lukuisia brittiläissarjoja (Would I Lie to You, QI, Have I Got News for You, Peep Show, Never Mind the Buzzcocks, The Unbelievable Truth...). Ja samaan aikaan Suomen televisio täyttyy miljonääriäideistä ja ostosreissuista jonnekin #=&"%:n Tuuriin! Rikollista!!!

Hreathemus kirjoitti...

Ja Doctor Who -sarjaa en viitsi edes mainita samassa kommettilaatikossa kuin suomalaisen tositeeveen esimerkkejä!