G.M. Jackson: Blame Hitchens, Dawkins & Harris - Essays of a New Atheist

Luettu: 20.12.2010

Ja kävi niinä talvipäivinä, että allekirjoittanut löysi Huuto.netistä itselleen käytetyn Kindlen. Matkalla joulukuussa Helsinkiin katsomaan Angels in America -produktiota (ehdottomasti matkan ja eksymisten arvoinen reissu!) hän opetteli uuden vekottimen käyttöä ja löysi Kindle Storesta mielenkiintoiselta vaikuttavan ja huokeahintaisen esseekokoelman meistä pahoista nykyateisteista.

Blame Hitchens, Dawkins & Harris - Essays of a New Atheist on 24 esseen kokoelma uusateisteista. Suurimmalle osalle uusateismi lienee tuntematon termi, joten selvennys lienee paikallaan. Uusateismi on se fundamentalismiin taipuvaisten ja uskonnon apologistienkin käyttämä termi meille ääneen uskontoja kritisoiville, jumaluuksiin uskomattomille henkilöille (ilmeisesti perinteinen ateismi on sitä uskovaisten irrationaalisen käytöksen ja määräilyn ja lakiasetusten hiljaista hyväksymistä... O sancta hypocritas!). Tiedä sitten mistä se 'uus-'-prefiksi oikein tulee, onhan uskonnot avoimesti kieltäviä ja niitä kritisoivia henkilöitä ollut aina ja ikuisesti; tuskinpa kukaan Voltiarea hyvällä tahdolla uusateistiksi nimittää, Bertrand Russelista puhumattakaan. Joka tapauksessa nykyisen kritiikin näkyvintä porukkaa edustaa Neljäksi Ratsumieheksikin nimitetty nelikko, Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Sam Harris sekä otsikkoon ymppäämätön Daniel Dennett. Laitan alle linkin heidän keskinäisestä keskustelu/väittelytilaisuudestaan jokunen vuosi sitten; paljon mielenkiintoisempaa kuunnella heidän keskinäisiä erojaan kuin heidän ja uskovaisten välisiä "väittelyitä" (Kun toinen selittää rauhassa ja argumentoi loogisesti ja toinen toistelee sekavia, ulkoa opittuja lausahduksia kuuntelematta sen järjellisen selvitystä siitä miksi tämä toinen on väärässä.. no, ei se kyllä ihan väittelyn määritelmästä käy).

Mutta itse kirjaan. Jackson käy läpi olennaisimpia kohtia nykyisessä keskustelussa: kreationismi ja ID, tilastoharha, rukouksen voima, uskovien logiikan ongelmakohdat, Aukkojen jumala (God of the Gaps) -taktiikka, Evoluutioteoria-aiheutti-holokaustin-koska-Hitler-oli-ateisti -mölinän (Hitler ei muuten ollut ateisti, lukekaa vaikka Mein Kampf jossa tyyppi julistaa katolisuuttaan), jne.

No jaa, varsin hyödytön kirja minulle, joka olen aiheeseen syventynyt monen median kautta. Sitä paitsi se oli huonosti kirjoitettu. En ole varma, mutta puhekielisyyksien ja ihan vain virheiden takia veikkaisin tämän olevan yksi monista blogista-kirjaksi -systeemeistä, joita ei editoida kirjalliseen muotoon millään lailla. Olen kirjoittanut virtuaaliseen marginaaliin 32 kertaa ja useimmiten niissä valitan "whatever" ja "dude" -tyyppisistä sanavalinnoista, kappalejaon puutteista ja muista laadunalentajista. Kokonaan yksi essee käsitteli islamia; tuntuu että kyseessä on ollut se pakollinen kritiikki, jottei sada lunta tupaan siitä kuinka ateistit eivät uskalla arvostella islamia ja vain kiusaavat tunteettomasti viattomia kristittyjä. Kyseinen essee on vieläpä varsin tyhjä sisällöltään. Ja se yksi fuck-sana, joka koko kirjassa oli, oli muotoa äffä plus muutama asteriski. Kaikki se yrittäminen olla provokatiivinen Dawkinsin ja muiden tavoin eikä pysty kirjoittamaan tuota sanaa. Ei kovin katu-uskottavaa.

Kaiken kaikkiaan siis ajanhukkaa tämä lukeminen. Blame lienee verrattavissa niihin kaikkiin lukemattomiin vampyyrikirjoihin, joita Twilightin ja Sookien verivanassa on ilmestynyt; laadultaan keskinkertaisia, mutta tuottaa tarpeeksi ylittääkseen julkaisukynnyksen. Ainut positiivinen asia tästä lukukokemuksesta on se, että sain harjoitella Kindleni käyttöä. En suosittele kellekään; ei se oikein käy edes johdannosta aiheeseen. Pysytelkää Dawkinsin, Harrisin ja muiden laatukirjailijoiden teoksissa.

Ja tässä se luvattu (laadukas!) keskustelu (osa 1/2):



-----

Blame Hitchens, Dawkins & Harris -kirjaa ei löydy muualta. Melkeinpä voisin sanoa, että se on vain hyvä asia.

Ei kommentteja: