Juri Nummelin (toim.): Piraatti vai kirjailija? Tekijän oikeuksia mittaamassa

Luettu: 28.4.2011

Erään kirjan artikkeleista kirjoittaneen kirjailijan blogista poimittua.

Piraatti vai kirjailija? Tekijän oikeuksia mittaamassa jatkaa tekijänoikeuskeskustelun teemaa. Tähän artikkelikokoelmaan on koottu kolmentoista kirjoittajan tekstejä aiheesta. Kaiken kaikkiaan kokoelma pureutuu aiheeseen monesta eri näkökulmasta: kulttuurisesta, taloudellisesta, poliittisesta, historiallisesta, käytännöllisestä ja ideologisesta. Mukana kirjoittajissa ovat muun muassa jo edellä mainittu Mike Pohjola, Olavi Uusivirta, Jarkko Tontti, Pasi Palmulehto sekä Raija Koli.

Joo-o. Näinkin sivumäärältää lyhyeksi kirjaksi se sisältää aika helvetisti asiaa. Tai no mielipiteitä ja argumentteja, pikemminkin, faktoihin asti ei tässä asiassa ihan heti pääse. Nämä mielipiteet heittelehtivät laidasta laitaan: toisten mielestä tekijänoikeudet voisi poistaa jotakuinkin kokonaan, toiset haluavat kiristää niitä entisestään, suurin osa on jossain välimaastossa, kuten ei-kaupallisen kopioinnin poistaminen rikoslaista. Pointteja -niin hyviä kuin huonojakin- heitellään molemmin puolin, ja kirjan loppupuolella olen jo hieman ähkynä tästä argumenttien määrästä.

Itse näkisin asian (liikaakin) yksinkertaistaen näin: kumpi on tärkeämpää, vapaus ja kulttuurin ei-kaupallinen kehittyminen ruohonjuuritasolla vai viimeisenkin pennin repiminen kuluttajalta keinolla millä hyvänsä? Okei, "hieman" puolueellisesti ilmaistu, mutta tästähän asiassa on kyse. Yhtiöthän tekijänoikeuskorvauksista eniten hyötyvät, joten tietenkin he pitävät niistä kiinni kynsin ja hampain. Silläkin uhalla, että se vie heiltä helvetisti aikaa, energiaa ja jonkin verran rahaakin haastamalla oikeuteen yksittäisiä kuluttajia tekijönoikeusrikkomuksista (joiden summat ovat muuten kapitalistinkin mittarilla älyttömiä), ja samaan aikaan paasaamalla kuinka piratismi vie köyhiltä taiteilijoilta vähätkin pennoset. Mitä jos kokeilisitte suunnata enemmän tekijänoikeuskorvauksista itse tekijöille, eikä pomoportaan bonuksiin ja kultaisiin kädenpuristuksiin?

No joo, eihän asia tosiaankaan näin simppeli ole. Huomautan kuitenkin, etten maksanut tämän kirjan lukemisesta senttiäkään. Lainasin sen nimittäin suurimmasta kansallisesta piratismilaitoksesta, kirjastosta.

Post scriptum: Tekijänoikeusajan pituutta voidaan muuten odottaa korotettavan seuraavan kymmenen vuoden aikana, sillä Mikki Hiiren tekijänoikeudet purkaantuvat nykyisen lain mukaan vuonna 2023. Mitäs sitä nyt julkiseen omaisuuteen antaa mennä, kun lobbaamalla saadaan tekijänoikeusaikaa taas pidennettyä parilla kymmenellä vuodella, jonka aikana saadaan herutettua hahmon suosiolla vielä lisää pätäkkää?

Laitetaanpas loppuun vielä melko varmasti piratisoitu video, joka esiintyy myös eräässä kirjan artikkeleista. Jaa, ei sen embeddaus oikein toimi. Otetaan siis toinen, joka aiheuttaa tästä ladybonerin saavalle lesbolle ongelmia seksuaalisuuden määritelmän kanssa:



-----

Piraatti vai kirjailija? muualla:
Suomen Kuvalehti
INAhdus-blogi

Kirjaan osallistuneiden kirjoittajien jutustelua Kirjastokaistalla (AV)

Ei kommentteja: