Luettu: 7.11.2011
Ja edellisen opuksen yhteydessä mainittu kirjallisuuskurssi jatkaa lukusuunnitelmieni sekaamista. Ja tälläkin kertaa kyseessä kirja, jota ei ihan heti olisi ilman hikarointia tullut luettua.
Wide Sargasso Sea (suom. Siintää Sargassomeri) on vahvasti intertekstuaalinen teos, sillä sen lähtökohtana on Jane Eyressa mystisenä pysyvä varjo, ensimmäinen rouva Rochester. Tässä teoksessa tuosta naisesta tulee lihaa ja verta: lapsuudessaan äitinsä, köyhyytensä ja etnisen taustansa takia hyljeksitty tyttö, jonka isäpuoli sopii nuoren Edward Rochesterin isän kanssa naittaa nämä kaksi yhteen. Rochester saapuu Antoinette Cosway -morsiamensa kotiin Länsi-Intian saarille, jossa he viettävät yhteiselämänsä ensikuukaudet Coswayn suvun viktoriaanisessa kartanossa. Alkuun Rochester on hullaantunut hieman oudosta, mutta "sensuellista" Antoinettesta mutta alkaa pikku hiljaa hermostua, kun vihdoin saa tietää miksi appensa oli niin innokas järjestämään häät nopeasti: Antoinette on kartanon lisäksi perinyt äidiltään nuorena alkavan mielisairauden (kuulostaa paranoidilta skitsofrenialta). Kirja on jaettu kolmeen osaan: ensin on Antoinetten lapsuus, sitten naimisiin Rochesterin kanssa, ja Antoinette on se ullakolle suljettu nainen.
WSS:n perusajatus kuulostaa ihan hyvältä: avataan ullakolle suljetun naisen elämää. Ikävä kyllä Rhys keskittyy kovasti -kenties Jane Eyren muistoa kunnioittaen- Antoinetten ja Edwardin suhteeseen. Lapsuuskuvauksesta pidin, sillä se antoi viitteitä muuhunkin kuin (mahdollisesti) geneettiseen mielisairauteen. Antoinette kun joutui lapsena kärsimään monesta traumasta: hänen perheensä oli väliinputoaja rikkaiden valkoisten ja paikallisten asukkaiden joukossa ollessaan köyhiä kreoleja ja entisiä orjienomistajia, ja hänen äitinsä mielisairaus eristi heidät lopullisesti, johtaen viimein paikallisten taikauskon takia polttamaan heidän kartanonsa ja melkein tappamaan heidät kaikki sen mukana. Antoinetten pikkuveli kuolikin kyseisessä palossa, mikä ajoi äiti Coswayn kauemmas todellisuudesta. Jonkin verran mielenkiintoisia yhtymäkohtia on muutenkin: Antoinetten lapsuudenkodin tulipalo heijastuu Berthana tunnetun ullakkonaisen Thornfield-tulipaloon, ja Antoinetten yhtäläisyydet äitiinsä ovat lähes yksi yhteen. Ja nyt pidän Rochesterista vieläkin vähemmän.
Minusta tuntuu, etten osaa arvostaa tätä ollenkaa niin paljon kuin pitäisi. Tämä korostuu entisestään, kun luin muiden arvosteluja kirjasta (ks. alla). Mutta jos ei muuta, niin ainakin tämä: huomasin puolivälissä kirjaa kirjailijakuvausta tutkaillessani, että Rhys on kotoisin Dominikalta. Aivan vahingossa lisäystä kirjalliseen maailmanvalloitukseeni ja vieläpä maasta, jonka edustajaa en ollut edes miettinyt! Ja tulipa luettua nyt yksi lisää TIMEn Top 100 -listalta.
-----
Wide Sargasso Sea muualla:
Kirjamielellä-blogi
Saran Kirjat -blogi
Kirsin kirjanurkka -blogi
Booking it some more -blogi
Sallan lukupäiväkirja -blogi
Wide Sargasso Sea TIMEn Top 100:ssa (englanniksi)
-----
Kirjallinen maailmanvalloitus: Dominika
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti