Edgar Allan Poe: Nevermore - A Graphic Adaptation of Edgar Allan Poe's Short Stories

Luettu: 16.12.2011

Satoa kirjaston eng. kielisen sarjakuvaosaston hyllyillä hengailusta. Kuka ikinä onkin sen osaston ylläpitäjä meidän kirjastossamme, ansaitsee hatun noston, sen verran mielenkiintoisia löytöjä sieltä tulee vastaan!

Nevermore - A Graphic Adaptation of Edgar Allan Poe's Short Stories -teoksen alaotsikko kertoo olennaisen: kyseessä on kokoelma eri tekijöiden sarjakuvallisista tulkinnoista Poen tuotoksista. Valikoima sisältää muun muassa 'The Raven' -runon sekä novelleista 'The Pit and the Pendulum', 'The Facts in the Case of Mr Valdemar', 'The Murders in the Rue Morgue', 'The Fall of the House of Usher', 'The Black Cat', 'The Oval Portrait', 'The Tell-Tale Heart' ja 'The Masque of Red Death'. Lopussa vielä sarjakuvamuotoinen Poen elämänkerta.

Nevermore ei vastannut ollenkaan odotustani ja tällä kertaa se on vain hyvä asia: tulkinnat olivat nimittäin niin nerokkaita! Sen sijaan, että tekijät olisivat menneet siitä mistä aita on matalin ja tehneet tulkintansa suoraan Poen tekstin mukaan, he loivat Poen klassikkotarinat toisessa ajassa ja paikassa. Esimerkiksi 'The Murders in the Rue Morgue' -tarinassa on hieno scifi-tausta ja lajityyliä on käytetty myös tarinassa itsessään hyväksi. 'The Masque' taas on yksi kirjan hiemoimmista tulkinnoista: minusta hieno allegoria nykypäivän talouskriisiin dystopisen kirjallisuuden muodossa. Ainut pienoinen pettymys tuli 'The Pit and the Pendulumin' kohdalla (...taas...), mutta olen valmis antamaan sen kokonaisuuden hienouden puolesta anteeksi.

Taiteellisesti koko teos on mustavalkoinen, mikä luo tiettyjä rajoituksia kuvituksesta vastaaville. Eräät ovat selvästikin lukeneet Sin Citynsä, sen verran samantapaista jälki on tuon Frank Millerin klassikon piirrustustyyliä. Steve Pugh on mennyt lähemmäs valokuvallisempaa tyyliä em. 'The Pit and the Pendulum' -tarinassa, kun taas Alice Duke 'Tell-Tale Heartissa' erottuu tyylillään selkeästi muista kokoelman piirtäjistä.

Kaiken kaikkiaan siis hieno teos, niin tarinallisesti kuin kuvallisestikin. Suosittelen kaikille!

-----

Nevermore muualla:
The Guardian (englanniksi)
Things Mean a Lot -blogi (englanniksi)

Ei kommentteja: