Kirjallinen vuosi 2011

Vastuuvapauslauseke: Olen 38 asteen kuumeessa (helvetin hyvää uutta vuotta vaan minullekin...), joten jos jokin osa tekstistä on erityisen levotonta, se johtuu siitä että aivojeni tilalla kallossani on pelkkää räkää.

Ja kun kuusi tuntia uuden vuoden ensimmäistä päivää on kulunut ja em. syystä en luota itseeni tarpeeksi kirjoittaakseni itse arvosteluja (eikä Musiikkitiistaitakaan ole vielä pariin päivään), tyydyn vuosikatsaukseen. Tuli luettua vähemmän kuin aiempina vuosina, vain 73 kirjaa. Kielellisesti yritin kovasti jakaa tasan suomen ja englannin, mutta toisin kävi siinäkin; kenties se johtuu siitä että suomeksi on nopeampi lukea ja ajattelen lukemista ajallisesti, en niinkään kirjojen lukumäärän kanssa. Samassa ajassa siis luetaan enemmän suomeksi kuin englanniksi, ja ruotsiksi lukeminen on sangen hidasta (katsotaan saisinko sen kirjan luettua tämän vuoden aikana....). Sukupuolijakaumakin on varsin jyrkkä; johtunee siitä että minua kiinnostavia tietokirjoja edelleen kirjoittavat lähinnä miehet. Toisin kuin moni muu, en lähde leikkimään piirakkataulukoilla vaan etenen kirjanpitäjämäisen tylsästi luvuilla ja riveillä:

Kotimaiset: 24
Ulkomaiset: 49

Suomeksi: 41
Englanniksi: 32

Käännös: 21
Originaali: 51
Sekä että: 1

Naiset: 25
Miehet: 44
Sekä että: 4

---------------------
Yhteensä 73

Haasteiden tila eteni vuoden aikana seuraavasti:

Kirjallinen maailmanvalloitus: 5
Klassikkohaaste: 3
Nobel-haaste: 1
Challenge-upon-Avon: 2
What's in a Name (WIAN): 2 ja haaste päättyi

Tässä "palkitsemani" teokset/sarja/kirjailija. Huomaa, että yksi kirja on joulukuulta ja vielä arvioimatta. Sen päätyminen tälle listalle antanee kuitenkin yleisosviittaa siitä, mille puolelle akselia "tykkään-en tykkää" päädyn.

Paras fakta: Eeva puhui - Ihmisen kieli ja ihmisen evoluutio

Paras fiktio (proosa): Metro 2033

Paras sarjakuva: The Unwritten -sarja

Paras lastenkirja: Möbiuksen maa

Paras näytelmä: The Crucible

Paras klassikko: Ruusun nimi

Paras populaarikirjallinen: Sukupolvi Z - Zombisodan aikakirjat

Paras 2011 julkaistu: Valoa valoa valoa

Paras ulkomainen: Metro 2033

Paras kotimainen: Valoa valoa valoa

Löytö (kirja): Kertomuksia pimeestä

Löytö (kirjailija): Dmitri Gluhovski ja Haruki Murakami

Erityismaininta: Kulttikirja - tutkimuksia nykyajan kultti-ilmiöistä

Kultilla päätettiin teksti, kultilla aloitetaan siirtyminen Blogistanin ulkopuoliseen maailmaan. LET'S DO THE TIME WARP AGAAAAAAAIN!!!

2 kommenttia:

Jori kirjoitti...

Minulta oli päässyt tuo Eeva puhui -arvostelusi livahtamaan kokonaan ohi. Se täytyy laittaa varaukseen hetimiten.

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

No, hyvä että löytyi siitä huolimatta. On muuten varmaan oma syynä: tuppaan kirjoittamaan arvosteluja monta yhtenä iltana, jolloin jotkut eivät saa ansaitsemaansa huomiota. Pitänee yrittää ryhdistäytyä sillä saralla tänä vuonna.