Bill Willingham: Fables 13 - The Great Fables Crossover

Luettu: 21.2.2012
Kuvitus: Matthew Sturges, Mark Buckingham, Tony Atkins, Russ Braun, Andrew Pepoy & José Marzán Jr.


Fables-kimara jatkuu sarjan kolmannellatoista installaatiolla.

The Great Fables Crossover -nimisessä osassa faabelimme yrittävät saada pasmansa järjestykseen edellisosan Fabletownin tuhon jälkeen. Sen raunioilla oleskelevan Mr. Darkin negatiiviset vibat eskaloituvat Bigbyn ja Hirviön yhteenottoon. Farmille -jossa eläinhahmot ovat luoneet Boy Bluen ympärille uskonnon- saapuu kutsu tapaamaan faabeliyhteisöstä kenkää saanutta Jackia, jolla on kuulemma huomattavan huonoja uutisia. Mr. arkiin etäisyyttä kaipaava Bigby menee paikalle Lumikin kera, vain löytääkseen Jackin erittäin oudosta seurasta: literaalien ja faabelieläinten (mukana myös jatkossa varmaankin ekstrasta sivuhahmoksi nouseva pieni, sininen härkä) armeijassa joka on parkkeerannut itsensä jonkun amerikkalaisen pikkukaupungin kuppilaan. Selviää, että siinä missä faabelit ovat tarinoiden hahmoja, literaalit ovat näiden tarinoiden kirjoitusprosessin ja sen eri aspektien lihallisia manifestaatioita. Näistä yksi, vapautunut megalomaaninen Kevin Thorn, jolla on valta pyyhkiä koko universumi ja faabelit sen mukana olemasta ja aloittaa aluksi. Apunaan hänellä on inspiraationa muun muassa inha Hannu sekä genret. Exit Jack ei oikein tule toimeen Bigbyn kanssa ja painelee Farmille jossa hän ehtii aiheuttaa yhtä sun toista harmia, muun muassa pojalleen (?!) joka hänkin isänsä muiluttamana päätyy taistelemaan Keviniä vastaan.

Arvon sisarukset eli Hillary (vas.),
Priscilla ja Robin.
Nyt siirryttiin kerralla The Unwrittenin tontille Fablesissa! Mutta se on ihan mielenkiintoista, vaikka edellisosassa esitelty überpahis Mr. Dark jääkin taka-alalle. Ikävä kyllä literaalienkin olemassaolo jää lyhyeksi; olisin NIIN halunnut nähdä Pagen sisaruksia jatkossakin. Älykkäitä, rohkeita, jumalauta! mitkä aseet (kuin kolme Lara Croftia) ja tarpeen tullen (ja vähän muutenkin) erittäin aggressiivisia:
[kesken Bigbyn ja Jackin nyrkkitappelua:]
Hillary: Kill him, Bigby! Gouge his eyes out! Eat his kidneys!
Priscilla: No, Bigby, don't kill him! Only almost kill him! Leave me just enough to stick the final knife in!
Hillary: Rip his dick off and make him eat it!
Matka itse taisteluun faabeleiden ja Kevinin välillä on pitkä ja kivinen: erityisesti Bigby saa Kevinin kynästä useampaan otteeseen, joista viimeinen (blondi pikkutyttö vaaleanpunaisessa mekossa ja saparoissa) oli Keviniltä sangen itsetuhoinen valinta. Kaikki ei mene ihan putkeen Kevininkään leirissä, jossa Kevinin (tämän jo kertaalleen tappama) kaksoisveli hiertää arvon kirjailijaa, ja muusan osissa olevat Hannu ja Sam eivät mene näkemyksineen ollenkaan yhteen.

Tämä on kenties lempialbumini tähän asti. Literaalien kanssa on kirjoittajilla Willingham ja Sturges ollut niin paljon mahdolisuuksia mennä Fablesin tyypillisten juonikuvioiden ulkopuolelle, ettei tästä nyt vain voi olla pitämättä. Eikä tätä selvästikään ole kirjoitettu otsa kurtussa, mikäli genrejen edesottamuksia ja sanomisia katselee.

Ei pysty lopettamaan, heti vaan Witches kehiin!

-----

The Great Fables Crossover muualla:
Sallan lukupäiväkirja -blogi
Tor.com (englanniksi)
Boingboing.net (englanniksi)

Willinghamin (ja osin Sturgesin) haastattelu sadannen numeron julkaisun kunniaksi (englanniksi; Spoilerivaroitus! Tässä 13. albumissahan ollaan vasta numerossa 85!)

4 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Musta tää oli kans kiitettävän hervoton albumi! Esimerkiksi paistettu yksisarvinen jäi mieleen...

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Kyllä! Välillä on kiva pistää homma läskiksi. Ja sitten ne tilauslistat Jackin porukoilta siellä dainerissa... ;)

Salla kirjoitti...

Ainiin, nuo Pagen siskokset esiintyy kans Jack of Fablesissa. En tiijä kuinka monessa osassa, mutta jotain osaa selailin kirjastossa ja siinä nuo neitokaiset olivat!

Anki kirjoitti...

Kiitos kirjapalkinnoista, tulivat viime viikolla! :D

T: Anki + Jenni