Jari Lehtinen: Mielekäs maailman historia eli tarpeetonta tietoa eritoten parhaalla mahdollisella maulla

Luettu: 1.5.2012

Huolimatta luettavien kirjojen listastani huomaan jälleen, että käsissäni on kirja jonka vinkkaajaa en enää muista. Väittäisin, että jostain kirjablogista sen olen napannut. Kiitän tätä tuntematonta vinkkaajaa, joka tosin ei itseään tästä voi tunnistaa. No, universumi kiittäköön. (Lisäys muutama päivä myöhemmin: pieni paperiliuska löytyi ja vinkkaaja oli Maija!)

Mielekäs maailman historia eli tarpeetonta tietoa eritoten parhaalla mahdollisella maulla on kokoelma nippelitiedon triviaa eri aihekokonaisuuksista. Kaikesta maan ja taivaan väliltä (ja välillä niiden ulkopuoleltakin) kootut historiankappaleet kertovat meille muun muassa oudoista keräilykohteista (napanöyhtä WTF?!), kärpäsen hautajaisista, omituisista olympialaisista, valtiosta Ruotsin sisällä (jäsenhakemukseni on vielä lohikäärmeen tiirailtavana), todellisesta lukutoukkuudesta, maissihiutaleiden oikeasta käyttötarkoituksesta, litteää maata promoava järjestö (koska pyöreän maan tiede on vain teoria!!!), puoli vuosisataa toisen maailmansodan päättymisen jälkeen sitä edelleen sotivat sotilaat, Somalian matkailuministerin murheista*), saunan saatanallisuudesta, Ronald McDonaldin hirttoreissusta, ja oudoista evankelioimismetodeista.

Erinomainen kirja! Luvut ovat lyhykäisiä ja tarjoavat mielenkiintoisia välipaloja milloin mistäkin. Lehtinen kirjoittaa lisäksi hauskasti ja erinnäisten suomalaisten eksentrikkojen örvellyksiäkin on mukana. Näin suurena QI-fanina osa jutuista oli jo ennestään tuttuja (Jeesuksen esinahan lisäksi on käynyt ilmi, että Jeesuksen äidillä oli kahdeksan päätä, sillä niin monta kalloa katolinen kirkko on samaan aikaan julistanut autenttiseksi pyhänjäännökseksi), mutta lisätriviahan ei koskaan haittaa! Lehtinen on tarjonnut kirjan päätteeksi lähteitä: nyt tekisi kovasti lukea esimerkiksi Karl Shaw'n The Mammoth Book of Oddballs and Eccentrics. Kirjoittajan omistautumisesta maailman outouksille täytyy myös nostaa hattua, sen verran useassa kohtaa viitataan "tekijän kokoelm[iin] vuosien varrelta". Suosittelen kaikille, joiden mielestä koulun historiantunnit olivat tylsiä sekä omituisista tyypeistä ja vielä oudommista historiantapahtumista kiinnostuneille.

*) Myös Afganistanin matkailuministeri Abdul Rahmanilla on samanlaisia murheita, mutta onneksi sadepilvelläkin on se hopeareunuksensa, eikö: "Afghanistan is now open to tourism for the first time in 23 years. Many people will be curious to see it first hand, especially since it has been on television so much recently." Juu, toki.

-----

muualla:
Kirjojen keskellä -blogi
Valikoiva kirjatoukka -blogi
Valopolku-blogi

Jari Lehtisen oma blogi

3 kommenttia:

Katri kirjoitti...

Vaikuttaa kyllä aikas jännältä teokselta :D

Jos jossain törmään, saatan jopa lukea!

Maija kirjoitti...

Minäkin olen lukenut tämän ja viihdyin kirjan parissa erittäin hyvin. Lehtisellä on blogi (http://teknokekko.vuodatus.net/), josta löytyy vielä lisääkin näitä maailman outouksia :)

Hreathemus/NDSL kirjoitti...

Katri: Juu, lue toki. On myös varsin nopealukuinen ja kun lukuja on niin monta niin kirja jakautuu mukavasti pieniin välipaloihin.

Maija: Hei, mysteerinen vinkaajani löytyi! Kiitän ja kumarran tästä, ja lisään arvostelusi linkkilistaan. Kun etsin muiden tekstejä tästä kirjasta, tuo Tekno-Kekko dominoi tuloslistaa niin paljon että otin koko tyypin pois hakuehdoista. Ja nyt käy ilmi, että hän on itse kirjailija. Naamapalmu...!