Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä - Kirjablogikirja

Luettu: 27.1.2014

Löytyipä kirjastosta eräs -sattuneesta syystä- tutun kuuluinen opus. Bookblogception: kirjabloggaaja lukee ja kirjoittaa kirjablogiinsa kirjabloggaajien kirjoittamasta kirjablogikirjasta.


Rivien välissä - kirjablogikirja on katsaus suomalaiseen kirjablogimaailmaan, tarkoituksenaan tutkailla mistä sen suosiossa on kyse. Kirjablogejahan on useampi sata ja ennen kovin yksinäisestä harrastuksesta on tullut tietoliikenteen kehityksen myötä hyvinkin sosiaalinen.

Olipas nopealukuinen kirja. Analyysi ei mene ihan niin syvälle kuin olisin halunnut, mutta ei se mitään. En ole ihan varma tekstityylistä, joka sekoittaa akateemisen tutkimuksen rakenteen (intro, aineisto esittely, analyysi, loppukoonti) ja proosamaisen kirjoituksen. Osin tämä toimii, mutta sitten on näitä parin virkkeen alalukuja, jotka olisi hyvin voinut sulauttaa pienellä muokkaamisella toiseen alalukuun. Kirja on myös sekoitus kulttuurista katsausta ja how-to -opasta. Sisällössä on kuitenkin paljon kaikupohjaa omasta kokemuksestani monelta osin. Itse asiassa siinä kiteytyy syyni olla ottamatta kirjallisuutta sivuaineeksi yliopistossa: en näe ideaa lukea nopeassa tahdissa pariakymmentä kirjaa ja mennä sitten tenttiin todistamaan lukeneeni ainakin ne siinä esille tulevat kirjat ja siirtyä sen jälkeen seuraavaan parinkymmenen kirjan ryhmittymään ja aloittamaan homman alusta. Minusta kirjallisuuden tarkoitus on näyttää eri mielenmaisemia ja ajatuksia, ja mikäs sen parempaa kuin puhua siitä miten eri tavoin yhden ja saman tekstin voikin lukea ja tulkita! Juuri tätähän blogistania tarjoaa: ajasta ja paikasta riippumattomia näkemyksiä samasta tekstistä.

Pakko muuten hieman mutista taitosta/asettelusta/ei-sisällöstä. Tykkään lukea sängyssä ja Rivien välissä on pirun leveä tähän lukutapaan. En tiedä miksi kirja on painettu näin, sisällä kun on sivun molemmissa laidoissa sellainen parin sentin tyhjä marginaali. Silloin tällöin näissä marginaaleissa on sitaatteja kyselystä; henkilökohtaisesti olisin mennyt kapeammalla sivukoolla ja upottanut sitaatit leipätekstiin, vaikka sisentäen tai eri fontilla tai fonttikoolla tai jopa eri harmaan sävyllä.

Vaikka Rivien välissä onkin populaaritietokirjojen kevyemmästä päästä, on nostettava sitä kuuluisaa hattua huomattavasta kulttuuriteosta eli erään suomalaisen blogikulttuurin osasen analysoinnista ja saattamisesta painettuun muotoon. Ehkä nopeasti muuttuvalla alustalla asuvasta toiminnasta on vaikea tehdä mitään kovin syvällistä ei-akateemista analyysiä. Oikoluku olisi tosin ollut poikaa: silloin tällöin tekstissä oli painovirheitä sekä puuttuvia/toistuvia sanoja. Tilanne ei tosin ole läheskään niin paha kuin tätä ennen "lukemassani" kirjassa, jonka kahdella ensimmäisellä sivulla oli yhteensä 20 paino- tai kielioppivirhettä (se kirja jäi siihen kahteen sivuun; ei voi keskittyä mielenkiintoiseenkaan aiheeseen kunnolla kun silmät etsivät koko ajan seuraavaa punakynän paikkaa).

Kaiken kaikkiaan siis ihan mukiinmenevä teos. Olen valmis myöntämään olevani tavallistakin pienemmästä nillittävämpi lukija näin jonkin sortin sisäpiiriläisenä. Mutta hei, jos valittamiseni keskittyy enimmäkseen ulkoasuun, ei sisällössä voi olla ihan kauheasti vikaa!

-----

Rivien välissä muualla:
Keskisuomalainen
Kirjastolehti
Luutii-blogi
Koko lailla kirjallisesti -blogi (Lily)
Kirjasfääri-blogi
Erjan lukupäiväkirja -blogi
Pihin naisen elämää -blogi
Anna minun lukea enemmän -blogi

Ei kommentteja: