Jeff Lindsay: Dearly Devoted Dexter

Luettu: 24.6.2009

Koska Dexterin pimeät unet (Darkly Dreaming Dexter) oli niin mielenkiintoinen ja koska Nelosella pyörivä Dexter-sarja on yksi viikon kohokohdista, päätin lukea kaikki muutkin saatavilla olevat Dexterit, joita on siis tähän mennessä (2009) ilmestynyt kaikkiaan 4. Viidennen on määrä olla saatavilla jossain vaiheessa vuotta 2011.

Dearly Devoted Dexter (suom. Dexterin kolkko kutsumus; no ei se nyt niin kolkko ole) on siis Dexter-sarjan toinen osa. Miamilainen rikostutkija ja sarjamurhaaja jatkaa tutulla toimellaan. Ikävä kyllä Dexterin yöllistä katujen puhdistusta hidastaa työkaveri, rikospoliisi Doakes, jonka mielestä Dexterissä on jotain mätää. Doakesin jatkuva varjostus tosin haittaa harrastustoimintaa ja Dexter huomaa kauhukseen muuttuvansa kaljamahaiseksi sohvaperunaksi, jonka erottaa perus porvari-isästä se, että suunnitelee ilolla jakavansa oppejaan tulevan vaimonsa (miten tässä näin kävi?) kahdelle muksulle. Samaan aikaan Miamia ravistelee sarjakidutusten aalto, jossa tyyppi tekee uhreistaan "jodlaavia perunoita" amputoituaan heidän elintoimintojen kannalta turhat jäsenet ja jätettyään uhrinsa muiden -ja heidän itsensä- ihailtavaksi. Dexterin epävirallinen ammatillinen mielenkiinto kiduttajaa kohtaa vie rakkaan sarjamurhaajamme vaarallisillekin poluille.

Pakko ihailla Lindsay kirjoitustaitoa. Kuten arvelin, Dexterit toimivat paremmin alkuperäiskielellään, sen verran paljon sanaleikkejä tekstissä on. Sitä paitsi Dexterin murhaavan ihanat one-linerit on tarkoitettu kuultavaksi juuri englanniksi, muuten niistä putoaa väistämättäkin jotain tasoja. Linsay on myös nostanut hieman rimaa eettisen pohdiskelun saralla; siitä suuri, verenpunainen plussa! Ehdottoman koukuttavaa luettavaa. Dexterin havainnot ulkopuolisena monista ihmisyyden piirteistä ovat hauskaa luettavaa, etenkin jos ei itsekään satu ymmärtämään niitä. Sitä paitsi sain pelottavan paljon kieroa tyydytystä eräästä uhrivalinnoista. Tätä lisää!

-----

Dearly Devoted Dexter muualla:
Meten luetut -blogi
Eloise by the Book Piles -blogi (englanniksi)