Liza Marklund & Lotta Snickare: Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan

Luettu: 18.6.2009
Alkuperäinen nimi: Det finss en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra
Käännös: Sanna Manninen


Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan (nimetty yhdysvaltain entisen ulkoministeri Madeleine Albrightin sitaatin mukaan) on satoa on kuin Feministin käsikirjan tarjoaman feministisen kirjallisuuden listalta.

Erityinen paikka käy läpi syyt feminismin jatkuvaan työsarkaan ruotsalaiskulttuurin näkökulmasta. Snickare ja Marklund listaavat pahimmat miinat naisten etenemisen tiellä työelämässä, erityisesti johtaja-asemassa olevilla tai sinne pyrkivillä naisilla. He paljastavat, miten yhteiskunta ja sen aikuiset yksilöt muovaavat tytöistä passiivisia, kilttejä ja avuliaita palvelijoita ja pojista aktiivisia, äänekkäitä ja vaativia miehiä lapsesta asti.

Erityinen paikka on Feministin käsikirja potenssiin kymmenen. Tämän luettuani en voi enää pitää yllä sitä samaa idealisoitua kuvaa Ruotsista kuin ennen. Myös ruotsalaismiehet omivat, raiskaavat, syrjivät, tappavat, hyväksikäyttävät ja ovat itsekeskeisiä stereotyyppisten sukupuoliroolien pönkittäjiä. Kaiken lisäksi tämän kaiken oikeutus ja naisten asema sen mahdollistajina alkaa syntymästä lähtien. Erityisesti pidän Marklundin ja Snickaren käytännön omakohtaisista esimerkeistä nimenomaan työelämässä tapahtuvasta syrjinnästä ja heidän antamista käytännön ohjeista tällaisten tilanteiden välttämiseksi (jos mahdollista) ja niiden hoitamisesta tyylikkäästi homman kotiin hoitaen. Jos Feministin käsikirja on pakollista luettavaa, niin on sitten Erityinen paikkakin, niin naisille kuin miehillekin. Mycket bra!

-----

Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan muualla:
Helsingin Sanomat
Kirjahyllyn kautta -blogi