Imre Kertész: Lopetus

Luettu: 8.9.2009
Alkuperäinen nimi: Felszámolás
Käännös: Outi Hassi

Elämä on suuri keskitysleiri/ johon Jumala on kutsunut ihmiset, maan päälle/ ja josta ihminen, ihminen/ on kehittänyt tuhoamisleirin/ -- Täällä opin, että kapinallisinta on/ SÄILYÄ HENGISSÄ
Sopivasti kirjallisen maailmanvalloituksen alla törmäsin unkarilaisen Nobel-voittajan kirjaan. Juonikuvaus kuulosti mielenkiintoiselta, joten laitoin kirjan nimen muistiin ja hain sen kirjastosta.

Lopetus kuvaa maansa kulttikirjailijoiden joukkoon kuuluvan B.:n tapauksesta. B. syntyy Auschwitzin keskitysleirillä, päätyy Kolmannen valtakunnan hajottua Neuvostoliiton kommunismivallan alle ja Neuvostoliiton hajottua vuonna 1990 B. tappaa itsensä. B.:n ystävä ja kustannustoimittaja on vakuuttunut, että B. kirjoitti ennen kuolemaansa romaanin, joka selittää kaiken tämän introvertin, lapsuudestaan puhumattoman kirjailijan elämässä ja kuolemassa. Etsintänsä lomassa kustannustoimittaja, Keserü (=katkera), ja moni muu B.:n elämässä mukana ollut päätyy pohtimaan omaa elämäänsä B.:n kautta.

Lopetus on ilmeisesti neljäs ja viimeinen osa Kertészin neliosaista sarjaa, mutta Lopetus toimii kyllä itsenäisestikin. Se on lyhyydestään huolimatta hieman raskaslukuinen. Aiheen lisäksi siihen vaikuttaa kirjailijan rakenneratkaisu: Keserün kertomuksen ja etsinnän lomassa on katkelmia B.:n itsemurhastaan kertovasta näytelmästä, joka tarkkanäköisyydessään on lähes identtinen Keserün kertomuksen kanssa. Lisäksi kertojan ääni vaihtelee odottamatta: on hän-kertojaa, minä-kertojaa ja sitten se näytelmä, lisänä vielä dialogi, jota ei välttämättä ole merkitty millään tavalla. Kuulostaa hankalalta, mutta itse asiassa pidin siitä. Lopetus sai miettimään holokaustia aivan uudesta näkökulmasta: lapsesta asti se on kuvattu faktojen ja historian oppikirjojen kautta; Lopetus tarjoaa siihen henkilökohtaisemman ja todentuntuisemman näkökulman, sillä Kertész itse joutui nuorena keskitysleirille. Ymmärrän, etten voi ei-juutalaisena koskaan sitä täysin ymmärtää. Yritän siitä huolimatta.

-----

Lopetus muualla:
Helsingin Sanomat
Pirkkalan kirjasto
Kertomus jatkuu -blogi
Kääntäjän kirjoitus Kertészin teosten kääntämisestä (pdf)

-----

Kirjallinen maailmanvalloitus: Unkari