Luettu: 29.9.2009
Alkuperäinen nimi: Kar
Käännös: Tuula Kojo
Orhan Pamuk on erinomainen yhdistelmä: samaan aikaan osa kirjallista maailmanvalloitusta ja Nobel-haastetta sekä aiheeltaan juuri minua kiinnostava teos. Eikä Margaret Atwoodin suosituskaan asiaa yhtään haittaa.
Lumi kuvaa kuinka kirjailija Orhan kokoaa ystävänsä, runoilija Ka'n matkaa lapsuudenmaisemiin Karsiin, Turkin lounaisosien periferiaan. Ka lähtee sinne alunperin kirjoittamaan juttua nuorten naisten itsemurha-aallosta ja Karsin kunnallisvaaleista, mutta jää lumimyrskyn takia jumiin Karsiin aiottua pidemmäksi aikaa. Näinä muutamana päivänä Ka todistaa poliittisen murhan sekä kokee vallankumouksen ja vastavallankumouksen. Samalla Ka'n tyrehtynyt runosuoni sykkii ja hän joutuu kasvotusten monien perustavanlaatuisten kysymysten kanssa: rakkaus, usko, politiikka, kahden edellisen mutkikas suhde, onni sekä kirjallisuus.
Lumi on ekonomian vastalause monessakin mielessä. Se on 550-sivuinen järkäle, joten sen kääntäminen, painaminen ja julkaisu maksoivat maltaita. Lisäksi se vie lukijaltaan aikaa ja energiaa: samassa ajassa ehtisi lukea kolmekin muuta kirjaa. Mutta tästä huolimatta -tai ehkä juuri siksi- lukukokemukseni oli hyvin nautittava. Ikävä kyllä, vaikka Lumi on äärimmäisen tärkeä teos, juuri sen pituuden ja statuksen takia sitä ei lue niin moni kuin pitäisi, varsinkaan MEPit joille kirja olisi huomattava lähde Turkin EU-jäsenyyttä miettiessä. Pamuk on nimittäin luonut kaupungin, joka on nyky-Turkki pienoiskoossa: mukana ovat poliittiset islamistit, sekularistit, ateismia ja länsimaita vainoharhaisesti pelkäävät uskovaiset, naiset, miehet, islamin ja demokratian välillä riepoteltava valtio, poliittiset murhat. Tästä huolimatta, kuten kirjan kansi sanoo, Lumi on "poliittinen romaani mutta vailla tendenssiä: oikeaa ideologiaa ei löydy, absoluuttista totuutta ei ole tarjolla."
Lumi on yksi tämän ajan tärkeimmistä romaaneista. Suosittelen täydestä sydämestäni kaikille. Ja tämä on paljon sanottu allekirjoittaneelta mieskirjailijasta.
-----
Lumi muualla:
Helsingin Sanomat
Sivistys-lehti
Meten luetut 2006-2009 -blogi
Suomen Kuvalehden artikkeli Orhan Pamukin ja komissaari Olli Rehnin tapaamisesta(pdf)
YLE - haastattelu (Audio)
-----
Kirjallinen maailmanvalloitus: Turkki