Jeff Lindsay: Dexter by Design

Luettu: 11.10.2009

Dexter-kimara jatkuu. Tartuin Dexter by Designiin sen jälkeen, kun viime viikolla väittelin erään opiskelijakollegan kanssa siitä, onko Dexterin murhanhalu seksuaalisesti motivoitunut vai ei. Väitän edelleen, että ei ja perustelen sen Dexter in the Dark -kirjalla. Toisaalta eihän Dexter ole kaikkitietävä ja sataprosenttisen luotettava kertoja, joten... no, ymmärrän päättelyketjun vaikka se onkin hieman hataralla pohjalla. Tiettävästi tätä Dexter-kirjaa ei ole ainakaan toistaiseksi suomennettu.

Dexter by Design alkaa varsin odottamattomassa paikassa: Pariisissa, jossa vastanainut Dexter tarpoo morsiamensa Ritan perässä yhdestä taidenäyttelystä toiseen yrittäen pitää kiinnostuneen ilmeen kasvoillaan. Miamiin palattua poliisia työllistää julkisilta paikoilta löytyvät ruumiit, joihin on tehty hienoisia muutoksia. Homma lipsahtaa niin sanotusti lapasesta, kun Dexter menee epähuomiossa tunteidensa sekoittamana (kyllä, näitäkin löytyy vaikka Dex muuta väittääkin) päästämään päiviltä väärän tyypin. Murhaaja ottaa henkilökohtaiseksi missiokseen tuhota Dexterin ja tämä hankaloittaa Yöllisen Kostajamme yöllisiä kostopuuhia ja Perus-Pertti -esitystä huomattavasti.

Ensinnäkin, Dexter in the Darkin Moloch-teemaa ei enää jatketa ja mainitaan alussakin vain kerran. Itse juoni oli vähän kaksiteräinen juttu: toisaalta sommittelija-taitelija murhaajana oli varsin kekseliästä, mutta jossain vaiheessa se pääsee hieman lässähtämään. Loppupuolen Kuuba-kohtaus voi tietysti olla James Bond -parodiaa, mutta ainakin allekirjoittaneelta vitsi meni ohi. Huvittavaahan tässä on, että kun ajattelee suhtautumistani rikoskirjallisuuteen noin yleisesti, niin Dexter by Designhan pesee suurimman osan 6-0. Mutta Dexter-sarjan sisäisessä arvotuksessa Dexter by Design ei pääse kakkososan, Dearly Devoted Dexterin, tasolle.

Kokonaisuutena Dexter by Design toimii ihan hyvin ja edellämainitut suvantokohdat ja/tai harha-askeleet olen valmis antamaan anteeksi. Lindsay kirjoittaa edelleen mahtavasti; teksti ei vain sanoja toisensa jälkeen vaan sanat soljuvat ja lomittuvat hienosti. Harmittaa, kun Doakesia ei ole näkyvissä kovin paljon, mutta ne kohdat joissa Doakes ja Dexter tapaavat... hillitöntä! Dexter jatkaa edellisosassa alkanutta Astorin ja Codyn kouluttamista. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä tapahtuu, kun Rita saa (luultavasti) ennemmin tai myöhemmin tietää... Kenties homma kehittyy Dexter-sarjan seuraavassa osassa, joka Wikipedian mukaan kantaa nimeä Dexter is Delicious (mm... kannibalismiteemaa..) ja julkaistaan alustavasti kahden vuoden kuluttua. Dexter rocks! Mahtavaa!

"We all know, I agree, that there are people who should be helped along to another dimension." -Jeff Lindsay-

-----

Dexter by Design muualla:
LA Times (englanniksi)
Jeff Lindsay Dexter-romaaneista YouTube-videolla (englanniksi)