Esko Seppänen: Hullun rahan tauti - Kapitalismin musta syksy

Luettu: 7.7.2010

Jos kansanedustajat tietäisivät liikaa, seuraukset voivat olla ikävät. (Suomen Pankin johtaja, banksteri Esko Ollila Talouslehdessä)

Timo Harakan Luoton lopun innoittamana listasin useita kirjoja aiheesta kapitalismi, uusliberalismi, taloustiede sekä tietysti tämänkertainen taantuma/lama/ahneiden-paskainen-loppu-jonka-veronmaksajat-maksavat.

Hullun rahan tauti - Kapitalismin musta syksyon kauppatieteiden kandidaatin, ex-euroedustaja Esko Seppäsen katsanto samaan aiheeseen kuin Timo Harakan edellämainittu teos. Teos alkaa syksystä 2008 kun USA:ssa lakoavat pankit, asunnot ja pankkiirit. Seppänen analysoi tähän johtaneita ja sen mahdollistaneita olosuhteita. Seuraavaksi suunnataan katse kohti Eurooppaa, Venäjää ja toiseksi viimeinen kappale käsittelee nimenomaan Suomen tilannetta. Lopuksi Seppänen seuraa taudin tilannetta tämänkertaisen laman jälkeen: jatkuuko äärikapitalismin palvonta vai palaako Keynes korokkeelle?

Tähän kohtaan taas se Luoton lopusta tuttu varoitus: tulevissa virkkeissä on tiedossa hehkutusta. Siinä missä Harakka lähestyy tilannetta toimittajan näkökulmasta, Seppänen lähestyy sitä akateemisesti sisäpiiriläisen näkökulmasta*. Tämä tarkoittaa myös sitä, että teksti sisältää terminologiaa, mutta myös termien selittämistä. Lisäplussaa myös siitä, että keskeisimmät termit on koottu kirjan loppuun Sanastoon. Henkilökohtaisesti olisin suonut sanaston olevan puolet laajempi, mutta kyllähän sitä tuollakin pääsee eteenpäin oikein jouhevasti. Lisäksi Seppänen kirjaa taantuman aiheuttaneet syyt niin selvästi, ettei kukaan oikeustajulla varustettu ihminen voi pitää toimintaa perusteltuna: kultaiset kädenpuristukset, bonukset, valtioiden pakkoa pelastaa suurimmat pankit hyväksikäyttävät banksterit... Niin, mitä väliä mistään pitkän tähtäimen vaikutuksista, kunhan saa aikaiseksi kuinka kierosti tahansa mahdollisimman suuren voiton ja näin mahdollisimman suuret bonukset, joissa on vähintään se kuusi nollaa. Helppohan sitä ajaa yhtiö konkurssiin, kun yhtiön hallitus on hyvä veli -kerhon jäseniä täynnä ja ovat luvanneet eron tilanteessa joka tapauksessa muutaman miljardin erorahat. Mitäs siinä yt-neuvotteluja miettimään.

Hullun rahan tauti kirkuu hyvä veli -kerhoa, selkärangattomia poliitikkoja jotka yhtiöiden lobbauksen alla suostuvat muuttamaan lakia heille hyödyllisemmäksi** ja joukon voiman alle kaatuvia muutamia toisinajattelijoita. Piiri pieni pyörii ja samat kaverukset valtioiden johdossa rapsuttelevat toistensa selkää suurimman osan (=kansalaisten) päälle kustessa. Ja kaiken tämän jälkeen kansa äänestää samat tyypit valtaan kerta toisensa jälkeen, vain siksi että sämä kyseiset tyypit ovat tehneet kaikesta niin epämääräistä, että heitä ei voi mistään syyttää. Raivostuttavaa! Tästä huolimatta suosittelen kirjaa erittäin suuresti kaikille tulevissa eduskuntavaaleissa äänestäville; tehkää informoitu päätös, oli se mihin suuntaan tahansa.

Ahneus on väkevä voima, vai miten se oli se kokoomuksen muinainen vaalikampanjalause ajalla, jolloin se ei vielä ollut työväenpuolue?

* Seppänen on sanonut, että hänet vasemmistolaisti kauppatieteiden opiskelu. Voin allekirjoittaa tämän lausahduksen henkilökohtaisesti (nimim. On tullut aloitettua rahoituksen ja laskentatoimen perusopintojen opiskelu)
** Esimerkiksi Euroopan Unionissa laitettiin kirjanpitolaki uusiksi, että yhtiöt voisivat kirjata todellista enemmän voittoja ja piilottaa mokat taseeseen paremmin. Euroopan kirjanpidon ylin elin ei pitänyt muutoksesta alkuunkaan, mutta joutui silti pakosta muuttamaan kirjanpidon säännöt laveammiksi.. juuri niinkuin banksterit halusivat.

-----

Hullun rahan tauti muualla:
Talouselämä
Fifi/Voima
Hymy
Punahousuinen orava -blogi

-----

Loppuun vielä englantia tarpeeksi hyvin osaaville YouTube-vinkki. Kyseessä on dokkari Money as Debt, joka kertoo rahatalouden perustan ja toiminnan yleistajuisesti ja mielenkiintoisen animaation avulla. Dokkari keskittyy nimenomaan Yhdysvaltain talouteen, mutta on sovellettavissa myös EU:n puolelle, kiitos globalisaation. Alla ensimmäinen osa viidestä; veikkaisin että sen päätyttyä ikkunaan latautuu alle pienempiä ikkunalinkkejä seuraaviin osiin. EDIT: Vaan eipäs teekään niin, joten tässä suora linkki YouTuben Money as Debt -hakutuloksiin.



-----

Luoton lopun ja Kansallisomaisuuden ryöstön kirjalistojen jatkoksi seuraavat:

* Antti-Pekka Pietilä: Pankkikriisin peitellyt paperit (2008)
* Mauno Saari: Näkymätön käsi (2006)
* Jaakko Kiander & Pentti Vartia: Suuri lama (1998)

Ei kommentteja: