Katsuhiro Otomo: Akira 1

Luettu: 6.12.2010
Alkuperäinen nimi: Akira 1/ アキラ-
Käännös: Eija Niskanen (japanista) ja Ilari Seppä (englannista)


Mangan klassikko, jota en jostain syystä ole aiemmin lukenut. Like -Akiran julkaisija- on eittämättä yksi Suomen suurimmista kulttuuriteoista.

6.12.1994 Tokion yläpuolella räjähtää uudenlainen ydinpommi ja kolmas maailmansota alkaa. Vuonna 2030 lähelle alkuperäistä kaupunkia on rakennettu Neo-Tokio, joka on poliittisissa ja yhteiskunnallisissa ongelmissa. Eräänä iltana paikallisen bosozoku-jengin jäsen Tetsuo törmää possensa kanssa entisen Tokion autioilla teillä kurvaillessaan poikaan, jonka kasvot ovat vanhuksen ja jonka voimat yliluonnolliset. Kohtaaminen antaa myös Tetsuolle outoja psyykisiä voimia, ja ennen pitkää Tetsuo päätyy tahtomattaan mukaan niin korruptoitunutta japanilaishallitusta vastustavaan maanalaiseen vastarintaliikkeeseen että koko Neo-Tokion kattavaan jengisotaan - Tetsuo vs. kaikki muut.

Eniten harmittaa se, että -toisin kuin Nausicaässa- kaikki onomatopoeettiset äännähdykset on suomennettu. Yleensä kontekstista ilmenee kyllä ihan hyvin, mitä ääntä mikäkin teko synnyttää; jos moottoripyörä osuu palavaan autoon, melko todennäköisesti se ei tuota piipitystä. Yleisesti ottaen Akiran ensimmäinen osa ei ihan iskenyt samassa mittakaavassa kuin Ghiblin leffat, mutta koska tällä on selkeä klassikon asema, sitä ei sovi jättää kesken. Ja onhan se hienosti piirretty. Toivottavasti jatkossa sarja keskittyy enemmän yhteiskuntaan yleensä, kuin yksittäisiin jengisotiin. Jatkamme siis myöhemmin kakkososalla... jahka saan tätä luettavien kirjojen pinoa hieman madallettua.
-----

Akira 1 muualla:
Read About Comics -blogi (englanniksi)

3 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Mä tilasin Akiraa joskus englannin kielisenä versiona. Kolme osaa onmuodostaa jo valmiiksi hesarin puhelinluottelonn paksuisen pinon. Pitäneekin varmaan tilata loput.
Suosittelen kokeilemaan (jos et ole jo) Masamune Shirowin "Ghost in the Shell" -sarjaa.

Hreathemus kirjoitti...

Jaa, että puhelinluettelo... Eipä tullut kyllä katsottua sen tarkemmin jatko-osien pituutta, mutta mitäpä tuosta. Onpa ainakin luettavaa.

Kiitokset Shirow-vinkistä! Mulle uusi juttu, jota pitää hetimmiten tutkia.

Artsi kirjoitti...

Ja vielä huom huom huom! Makoto Yukimuran 'Planetes' on ilmestymässä keväällä suomeksi by Punainen Jättiläinen. Tätä olen itse kytännyt ja nyt näyttää kääntyvän ihme ja kumma - suomeksi. Ei mitään perusmangaa vaan scifi/draamaa..mangaa? Vai mitä se sitten virallisesti onkaan.

http://www.youtube.com/watch?v=5MZvOxNQX9E