Seppo Jokinen: Viha on paha vieras

Luettu: 9.4.2011

Huoh. Aina kun lähden Vaasasta minnekään, otan useita kirjoja mukaan, ettei lukeminen vahingossakaan lopu kesken. Ja sitten kuitenkin nappaan toisten kirjahyllyistä jotain, mitä en luultavasti koskaan haluaisi lukea niin paljon, että päätyisin etsimään ja lainaamaan sen kirjastosta. No, hyvä Jokiselle, sillä luin edellisenkin samalla tavalla.

Tarjolla olevista useita Jokisista valitsin aiheen perusteella kirjan Viha on paha vieras. Kirjassa rikoskomisario Sakari Koskinen päätyy tutkimaan eräässä tesomalaisessa kerrostalossa sattunutta henkirikosta. Uhri oli kaikkien naapurien inhoama kyttääjä, talopoliisi joka valitti joka asiasta. Samalla poliisille tulee ilmoituksia myös murtautumisista, sillä joku hiippailee ihmisten asunnoissa ja jättää pieniä käyntikortteja visiiteistää. Toisten epäily ja em. hiippari luovat syttymisherkän tunnelman, joka vie Koskista Tesomalle tiheään tahtiin.

Dekkarina juoni on itse asiassa paljon mielenkiintoisempi kuin kuvauksesta voisi päätellä. Koska jutun kehittymistä kuvataan Koskisen -jutun päätutkijan- silmin, lukijalta ei pimitetä yksityiskohtia (kuten eräissä tapauksissa..). Kerrostalossa epäiltyjä on todella monta ja sekalaista seurakuntaa. Plussana sanottakoon, että tekijän henkilöllisyys pysyi piilossa varsin pitkään, motiiveista nyt puhumattakaan. Ja onhan se välillä mukava lukea dekkaria, jonka rikos on suhteellisen "tavallinen" eikä yksi poliisi nouse muiden ylle SuperPoliisiksi, joka yksin ratkoo mielipuolisimmatkin rikokset.

Ja sitten se ei-dekkarillinen puoli. Jotenkin keski-ikäisen miehen sielunelämä eivät jaksaisi kauheasti kiinnostaa. Ja koska olen kyyninen, oletan tietysti että Linnean käytös ei ole positiivista, kuten komisario Koskinen sen näkee: taitaa nainen ottaa hatkat jatko-osissa. Dekkareitä myös kannattaisi lukea järjestyksessä, sillä Viha on paha vieras -kirjassa viittaillaan Koskisen kollega Kaation edellisosassa tapahtuneeseen ampumistapaukseen ja siitä nyt johtuvaan alenevaan tilaan. Ärsyttävää, mutta oma vika.

Pahaa vierasta on kuvattu Jokisen yhdeksi parhaimmista Koskisista. Voipi olla, en vain ole lukenut Jokisen dekkareita tarpeeksi. Kenties jatkossa ja tietysti samalla metodilla. Ja siltikään en voi olla ottamatta vähintään kahta kirjaa mukaan..

-----

Viha on paha vieras muualla:
Helsingin Sanomat
Keskisuomalainen
Kouvolan dekkaripäivät
Meten luetut 2006-2011

Mansen murhakartta - Jokisen kirjojen veriteot kartalla

Ei kommentteja: