Sam Harris: Letter to a Christian Nation

Luettu: 26.12.2008


Humanity has had a long fascination with blood sacrifice. In fact, it has been by no means uncommon for a child to be born into this world only to be patiently and lovingly reared by religious maniacs, who believe that the best way to keep the sun on its course or to ensure a rich harvest is to lead him by tender hand into a field or a mountaintop and bury, butcher, or burn him alive as an offering to an invisible god.

Joululahjaksi (tämä jopa ihan toivekirjalistalta) saatu Harris piti lukea saman tien. Letter to a Christian Nation on temaattisesti jatkoa Harrisin esikoiselle, Uskon lopulle. Inspiraatiokseen Harris nimeää Uskon lopun aiheuttaman viestivyöryn tietyntyyppisiltä henkilöiltä saamansa yhteydenotot: rakkauden ja ystävyyden uskonnon edustajien tappouhkaukset, jotka perustellaan aina siteeraamalla Raamatun säkeitä.

Kirjeensä Harris kohdistaa Yhdysvaltojen kristilliselle oikeistolle, joka pyrkii pakottamaan fundamentalistisen tulkintansa kristinuskosta ja Raamatusta yhteiskunnan kaikille tasoille ja sen jokaiselle jäsenelle, halusivat he sitä tai eivät. Perustelunaan oikeistolla on kuvitelma siitä, että Yhdysvallat olisi kristillinen valtio, vaikka perustajat ovat lähes järjestään sekulaarisia poliitikkoja ja tutkijoita. Harris käy läpi juuri kristillisen oikeiston -ei maltillisten tai liberaalien kristittyjen tai uskonnottomien- antamia argumentteja kirkon ja valtion yhditämiseksi ja tuhoaa ne yksi toisensa jälkeen.

Dawkinsin tyyliin verrattuna Harris on avoimen aggressiivinen, mikä vetoaa allekirjoittaneeseen todella hyvin. Uskonnolle on kumarreltu ja sille on annettu erityisoikeuksia tehdä vapaasti asioita, jotka sekulaarissa kontekstissa olisi psykoottista. Tämän apologeettisen asenteen aika on ohi ja neljästä ratsumiehestä Harris käy Christopher Hitchensin kanssa kunnolla päälle. Jään odottamaan mielenkiinnolla Sam Harrisin seuraavaa kirjallista aluevaltausta.