Kultti niinkuin Star Trek, ei niin kuin skientologia.Mahtavan Fanikirjan innoittamana listasin pari kirjaa, jotka tulisi myös lukea. Tässä niistä kolmesta ensimmäinen.
Kulttikirjassa on nimensä mukaisesti artikkeleita tutkimuksista nykyajan kultti-ilmiöihin. Kahdeksan tutkijan ja yhden kultistajan aiheet vaihtelevat kirjallisuudesta (Jack Kerouac) musiikkiin (Tori Amos) ja televisioon (Xena ja Star Trek), jalkapallofaneista roolipelaajiin. Lisäksi mukana on kaksi teoreettisempaa tekstiä campista sekä kulttien ja semantiikan yhteydestä.
Henkilökohtaisesti minua kirjaan vetivät artikkelit Tori Amosista ja Xenasta, sillä olen molempien fani, toinen tatuointiin asti. Lisäksi Trekkiet ovat tunnettuja, vaikka itse pidänkin Star Warsista enemmän. Ja juuri nämä artikkelit ahmin innokkaasti. Itse asiassa, minulle hieman tylsähkön (ja pitkän!) jalkapalloartikkelin aikana tuli useasti pidettyä itselleni kannustuspuhetta siitä, että välissä on enää yksi artikkeli Xenaan. Loppujen lopuksi Everton-fanien edesottamuksetkin -kuten keskimmäisen nimen vaihtaminen Evertoniksi- alkoivat valjeta eikä artikkeli ollut enää yhtä piimäistä. Piimeisestä puheen ollen: Camp-artikkeli ei ottanut avautuakseen. Huomasin useampaan otteeseen lukeneeni pitkän virkkeen enkä tajuavani yhtään, mitä siinä luki saatika tarkoitettiin. Ehkä em. teksti kaipaisi tiettyä taustatietoa, jota minulla ei ole.
Toinen hieman pettymyksellinen artikkeli käsitteli roolipelejä ja -pelaajia. En ole juurikaan perehtynyt tähän maailmaan, vaan mielikuvani larppaajista (liveroolipeli vs. lauta- tai tietokonepeli) on fantasian aktiivisia lukijoita, todella mielikuvituksellisia ja sosiaalisesti älykkäitä tyyppejä. Ikävä kyllä artikkeli ei selventänyt asiaa kovinkaan paljoa. Pääosin katson sen kuitenkin olevan oma syyni: oletin ehkä toisenlaista, käsikirjamaista otetta aiheeseen. Ehkäpä olisi aiheellisempaa lukea vaikka Mike Pohjolan kirjoja aiheesta.*) Toinen lukuvinkki on erään fanin kirjoittama teksti, jossa kultin kohteena on Jack Kerouacin kirja On the Road.
Mitä tulee odottamiini artikkeleihin... Shatnerilla on mielenkiintoinen kulma Star Trekin kultti-ilmiöön, se on myönnettävä. Musta tuntuu, että tulen kevään aikana tutustumaan ilmiön alkulähteeseen paremmin (pohjalla ensimmäinen ST-leffa ja se viimeisin). Xena, tuo tummanpuhuva, jääsilmäinen ja nopealiikkeinen nainen... Erinomaista, että niin moni muukin tajuaa sarjan mahtavuuden! Ja sitten tietysti Tori Amos... ehkäpä pääsen joskus hänen keikalleen. Korvaorgasmeja luvassa! :)
Suosittelen Kulttikirjaa ja Fanikirjaa molempia kaikille fanittajilla. Vaikka artikkelit eivät välttämättä käsittelisikään omia kiinnostuksen kohteita, faniudessa on kuitenkin tiettyjä samoja piirteitä. Ja niistä piirteistä tulisi olla ylpeitä, vaikka olisi sitten "hikinen nörtti joka murjottaa lauantai-iltansa kellarissa ja juo kolaa"! (Vink vink, edesmennyt Mediapäiväkirja.)
*) Muistilistalle lisättäköön Pohjolan Myrskyn aika, Petterssonin Roolipelimanifesti sekä Särkijärven ja Sotala (kas!) toimittama Roolipelikirja.
Lopuksi haluan jakaa vielä tatuointini inspiroiman kappaleen Amosilta:
-----
Kulttikirja muualla:
Mediapäiväkirja-blogi
5 kommenttia:
Tori Amos on kyllä ihana, tosiaan tatuoinnin arvoinen! :)
Ehdottomasti! Pääsee tällaisen hevarinkin kuoren alle. :)
No näin on! :)
Xena aka Lucy Lawless, veti kyllä herkkuroolin Spartacus: Blood and Sand -sarjassa. Tällaasen keski-ikäisen perheenisän err..suosikki.
http://www.youtube.com/watch?v=ZVtkFmZCCo8
Mmmmm... Lucretia... Xena...
Heh, sarjan eka kausi on ollut varauksessa alkukeväästä asti. Lucy kicks ass!
Lähetä kommentti